Lord Russell – britanski premijer i djed nobelovca (1792.)

Bio je premijer tijekom vladavine znamenite kraljice Viktorije. 

Dana 18. kolovoza 1792. godine rođen je John Russell, britanski aristokrat i političar. U dva je navrata bio britanski premijer, a vršio je i službe ministra vanjskih poslova, ministra za kolonije te ministra unutarnjih poslova. Rodio se u jednoj od najuglednijih i najbogatijih engleskih obitelji, kao sin šestog vojvode od Bedforda, kasnijeg britanskog potkralja Irske. Po jednoj je liniji John Russell potjecao od britanskog kralja Karla II., pripadnika dinastije Stuart.

Od rođenja je Russell oslovljavan titulom „Lord John Russel“, koja je označavala „titulu iz učtivosti“ (engl. courtesy title), a ne pravu lordovsku titulu koja bi dozvoljavala sjedenje u Gornjem domu Britanskog parlamenta tj. u Domu lordova (engl. House of Lords). Takve titule iz učtivosti dobivali su mlađi sinovi britanskih vojvoda i markiza, a Russell ju je nosio do 1861. godine, kad je dobio pravu lordovsku titulu. Naime, te je godine Russell proglašen prvim grofom tj. earlom Russellom (engl. 1st Earl Russell), čime je postao pravim nasljednim članom Doma lordova. Njegova grofovska titula održala se sve do danas, a njen treći nositelj (3rd Earl Russell) bio je filozof Bertrand Russell, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, koji je bio premijerov unuk.

John Russell bio je premijer u dva navrata, između 1846. i 1852. godine te od 1865. do 1866. godine, oba puta tijekom vladavine znamenite kraljice Viktorije.

Russell je preminuo 1878. godine, u prilično visokoj 86. godini života, nadživjevši bana Jelačića za 19 godina.Facebook Comments

Loading...
DIJELI