Na današnji dan započeo desant na Drvar: Cilj je bio zarobljavanje ili ubijanje Tita

Na današnji dan 1944. godine oko 900 njemačkih padobranaca sletjelo u okolici Drvara s ciljem zarobljavanja ili likvidiranja Josipa Broza Tita i njegovih suradnika.

Njemački desant dočekao ih je nepripremljene. Široko zasnovana njemačka operacija imala je kodni naziv Rösselsprung (hrv. Konjićev skok) i uključivala je opkoljivanje cijelog prostora oko Drvara. Nijemci su angažirali veliku silu od oko 40.000 vojnika, a osim partizanskog vodstva žljeli su zarobiti i pripadnike savezničkih misija, a unatoč iznenađenju, partizani su pružili jaki otpor.

Kasnije je legendarnom postala akcija partizanske 6. ličke divizije, čiji su pripadnici u nedostatku motoriziranog prijevoza trčeći došli u pomoć Drvaru iz dvadesetak kilometara udaljenog Trubara. Tako je nastala pjesma Kad je bila bitka kod Drvara, šesta lička spasila maršala. Premda su Nijemci već sljedećeg dana uspjeli ući u Drvar, Tito je sa suradnicima uspio pobjeći, a desetak dana kasnije s Kupreškog polja poletio je zrakoplovom u talijanski Bari.


Facebook Comments

Loading...
DIJELI