NA NJEGA ISPUCALI 40 HITACA: Što je dovelo do ubojstva poznato meksičkog revolucionara

Meksički revolucionar Pancho Villa ubijen je 20. srpnja 1923., a njegovo je ime ostalo zapamćeno u povijesti za vrijeme Meksičkog građanskog rata.

Pravo ime Pancha Ville bilo je José Doroteo Arango Arámbula. Rođen je u siromašnoj obitelji te vrlo brzo ostao bez roditelja.

Iako nikad nije stekao formalno obrazovanje, naučio je čitati i pisati te se iz sitnog lopova uzdigao u vođu gerilaca.


Svoju je popularnost stekao u Meksičkom građanskom ratu koji je trajao od 1910. do 1920. kada se priključio revolucionarima protiv diktatorskog režima Porfirija Díaza i Victoriana Huerte. 1914. godine postao je guverner savezne države Chihuahuae, no zbog svoje je svadljivosti otišao i pobjegao na sjever Meksika s drugim poznatim revolucionarom Emilianom Zapatom te živio kao bandit.

Kako bi dokazao da vlasti u Meksiku ne kontroliraju sjeverni dio zemlje, Villa je napao i ubio tridesetak američkih građana. Amerikanci su poslali vojsku u potragu za Villom, ali niti oni niti meksička vlada nisu ga uspjeli pronaći. Vlasti su 1920. napokon sklopili dogovor s Villom, davši mu ranč kod spomenutog grada Parrala, a zauzvrat se morao odreći bavljenja politikom.Ubijen je u dobi od 45 godina u gradu Parralu u meksičkoj saveznoj državi Chihuahua. Taj se grad nalazi na Meksika, gotovo 300 kilometara od granice sa SAD-om koja leži na rijeci Rio Grande. Pancho Villa živio je pred ubojstvo na svom ranču pokraj grada Parrala, u koji bi znao dolaziti obavljati bankovne i druge poslove. Obično je uz sebe imao skupinu tjelesnih čuvara (tzv. Dorados), no na dan ubojstva bio je u pratnji samo malog broja suradnika.

Kad se vozio gradskim ulicama u crnom automobilu marke Dodge, upao je u zasjedu naoružanih atentatora. Sedam ljudi s puškama ispucalo je u njegov automobil više od 40 hitaca. Villu je pogodilo čak devet dumdum metaka pa je umro na licu mjesta. Postoji više teorija o tome tko je organizirao ubojstvo Pancha Ville. Neki smatraju da se u priču bili upleteni tadašnji i budući meksički predsjednici – Álvaro Obregón i Plutarco Elías Calles.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI