NACISTI SU REGRUTIRALI DJECU I SLALI IH NA BOJIŠNICU IAKO JE RAT VEĆ BIO IZGUBLJEN: Imao je samo 16 godina kada je dobio željezni križ

Izvor: Rare Historical Photos

Za Nijemce je ratna situacija krajem 1944. godine bila tako loša da su u vojsku počeli pozivati i djecu od 15 godina.

Svaki bi dječak prošao obuku u Hitlerjugendu kako bi se pripremio za vojnu službu, a potom bio poslan na bojišnicu iako je rat već bio izgubljen.

Jedan od njih je bio i Wilhelm Hübner koji je odlikovan željeznim križem druge klase u svojoj šesnaestoj godini za sudjelovanje i doprinos u bitki za Lauban.


U vrijeme kada je Hübneru dodijeljen križ, on je imao osam stupnjeva različitih po značenju, a on je primo križ drugog stupnja, dakle bio je primatelj najnižeg stupnja odlikovanja. Bitka za Lauban bila je jedna od značajnijih bitaka za područje Gornje Šleske. Vodila se tijekom 1945. godine.

Sovjetske snage krenule su ofenzivu kako bi zauzele ključne industrijske pogone Njemačke. Borbe su trajale od sredine siječnja do kraja rata. Nijemci su u ožujku izvojevali pobjedu koja je u Njemačkoj predstavljena kao velik uspjeh. Hübner se dobrovoljno prijavio na vojnu dužnost glasonoše, vojnom zapovjedniku u Labaunu. Njegov se zadatak sastojao u slanju depeša na pojedina zapovjedna mjesta, a bio je zaslužan za raspodjelu namirnica i streljiva na teritoriju koja je sezala do prve crte bojišnice.Upravo je ova bitka poslužila kao propaganda, koja je trebala ojačati moral nacije. Joseph Goebbels je posjetio Lauban 9. ožujka, kako bi održao govor o bitci i odlikovao zaslužne vojnike. Hübner se iskazao u borbi, zbog čega ga je Goebbels odlikovao pred kamerama. Bila je to vrlo nemilosrdna bitka u kojoj Nijemci nisu uzimali zarobljenike, ujedno i posljednja veća pobjeda njemačkih snaga u Drugom svjetskom ratu.

Nekoliko dana kasnije Hübner je otišao u Berlin, gdje je dobio novu uniformu te je zajedno s ostalim nagrađenim pripadnicima Hitlerove mladeži ručao s Hitlerom u njegovom skloništu.

Nekim čudom je preživio rat te postao mehaničar. Ostao je živjeti u Njemačkoj, u kojoj je dočekao smrt u poznoj životnoj dobi u 2010. godini.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI