NAJODLIKOVANIJI HITLEROV PILOT: Uništio je više od 500 tenkova. Oborili su ga 32 puta, preživio je rat

Hans-Urlich Rudel, najodlikovaniji njemački vojnik u Drugom svjetskom ratu i jedini vojnik Trećeg Reicha koji je dobio najviše njemačko odlikovanje rođen je na dan 2. srpnja 1916. godine u Šleskoj.

Najviše je njemačko odlikovanje Viteški križ Željeznog križa sa zlatnim hrastovim listovima, mačevima i dijamantima. Viteški je križ imao nekoliko stupnjeva. Najniži stupanj bio je obični Viteški križ, a njih je dodijeljeno 7365, iza njega je slijedio Viteški križ s hrastovim listovima kojih je dodijeljeno 890, zatim je Viteški križ s hrastovim listovima i mačevima te je njih dodijeljeno 160. Najviši je stupanj bio Viteški križ s hrastovim listovima, mačevima i dijamantima, a dodijeljen je svega 27 puta.

U dobitnike Viteškog križa koji su dobili dijamante spadaju Erwin Rommen, poznat kao pustinjska lisica, Albert Kesserling, Walter Model i dva kapetana podmornica, no Rudel je jedini koji je dobio zlatne listove. Svoju je nagradu dobio zato što je kao pilot „Štuke“ (Ju 87), njemačkog borbenog zrakoplova i njene protuoklopne verzije Ju 87 G-2 „Kanonenvogel“ navodno uništio 519 tenkova, 800 vozila i 150 artiljerijskih oružja.


Uz to, na moru je potopio jedan sovjetski bojni brod, dvije krstarice, jedan razarač i 70 amfibijskih plovila. Uništio je još i 4 oklopna vlaka, srušio nekoliko mostova i oborio 9 aviona. Ukupno se procjenjuje da je uništio oko 2000 ciljeva na zemlji, zraku i vodi.

Ti uspjesi nisu, dakako, prošli bez problema kada je 32 puta bio srušen ili je morao prisilno sletjeti.Preživio je rat te preminuo 1982. godine u Rosenheimu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI