NAKON USPOSTAVE KONTROLE: Partizanske jedinice ušle u Zagreb

Nakon što su partizanske jedinice uspjele uspostaviti kontrolu nad hrvatskim teritorijem, ušli u Zagreb na današnji dan 1945. godine.

Tako su dvije postrojbe bile smještene na južnom ulazu u grad, dok je jedna bila na istočnoj preko Maksimira, ali su zatekli pust grad.

Dva dana prije dolaska partizanskih jedinica, Ante Pavelić i ustaška vlada pobjegli su put Austrije, gdje su sa sobom ponijeli novac i zlatne rezerve te su ubrzo nakon njih krenuli ostaci ustaških i domobranski postrojbi te civilno stanovništvo.


Partizanske jedinice koje su ušle u grad bile su sastavljene uglavnom od boraca koji nisu bili iz Hrvatske, s jasnim zadatkom da odmah pronađu protunarodne elemente te ih uhite. Tako je već u prvim satima nakon preuzimanja Zagreba došlo do sistematskog, već unaprijed pripremljenog, preuzimanja svih značajnih ustanova i masovnih uhićenja, ali i likvidacija.

Tek sljedećeg dana, 9. svibnja, u grad je ušao i 10. zagrebački korpus, u čijem sastavu su bili Zagrepčani i stanovnici okolnih područja. Tek tada su stanovnici izašli na ulice pozdravljajući vojsku jer je u tom korpusu bilo mnoštvo njihovih rođaka, susjeda i prijatelja. Uskoro u Zagreb dolazi i vlada Federalne Države Hrvatske na čelu s Vladimirom Bakarićem, a za njima i članovi ZAVNOH-a  (Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske), na čelu s Vladimirom Nazorom.Facebook Comments

Loading...
DIJELI