NAPOKON RIJEŠILI POGRANIČNA PITANJA: Italija i Jugoslavija potpisale Osimske sporazume

Međunarodni ugovori, poznati kao Osimski sporazumi, potpisani su između SFRJ i Italije 10. studenog 1975. godine u talijanskom gradiću Osimu kraj Ancone.

Njima su dvije države uredile granična i druga pitanja koja su bila sporna nakon završetka 2. svjetskog rata.

Na kraju 2. svjetskog rata saveznici i partizani zauzeli su Trst, što je dovelo do Tršćanske krize.


U lipnju 1945. godine sporni teritorij privremeno je podijeljen na dvije zone: A – Trst i okolica s angloameričkom upravom i B – u koju su ušle sjeverozapadna Istra i slovensko primorje, s jugoslavenskom vojnom upravom. Dvije godine kasnije, na području te dvije zone oformljen je Slobodni Teritorij Trsta (STT) kao neovisni međunarodni teritorij pod nadležnošću Vijeća sigurnosti UN-a. Ta je grad-državica egzistirala do 1954. godine, kad je Londonskim sporazumom najveći dio Zone A s Trstom pripao Italiji, a cijela Zona B i nešto malo od Zone A Jugoslaviji.

Osim pograničnih pitanja uređena su i pitanja državljanstva, imovine i socijalnog osiguranja za stanovnike bivšega STT-a, pitanja zaštite pripadnika hrvatske i slovenske manjine u Italiji, kao i talijanske manjine u SFRJ. Sastavni dio Osimskih sporazuma je i dogovor o obeštećenju talijanskog stanovništva koje je napustilo zonu B, Istru i Dalmaciju, a čija je imovina nacionalizirana. Dogovoreno je i unapređenje gospodarske suradnje. Sporazum je prihvatio i Vatikan. Nakon raspada Jugoslavije Hrvatska i Slovenija preuzele su obveze iz Osimskih sporazuma. Slovenija je preuzela obvezu isplatiti Italiji 65 milijuna, a Hrvatska 35 milijuna američkih dolara.Facebook Comments

Loading...
DIJELI