NAPOLEON BONAPARTE ZAVLADAO POLOVICOM HRVATSKE: Na području južno od rijeke Save Francuzi organizirali Ilirske pokrajine, a osvojili i pola teritorija Slovenije

Arhiva portala Povijest.hr

Mir u Schönbrunnu, kojim je poraženo Austrijsko Carstvo odstupilo Napoleonu otprilike polovicu današnjeg hrvatskog teritorija, sklopljen je 14. listopada 1809. godine. Bonaparte je dobio Istru, Kvarner, Gorski kotar, Liku, Dalmaciju i sve ostale hrvatske krajeve južno od rijeke Save, piše Povijest.hr.

Rijeka Sava postala je tako granica dvaju velikih carstava. Primjerice, današnji teritorij Novog Zagreba bio je francuski, a Zagreb sjeverno od Save ostao je i dalje dio Austrijskog Carstva. Osim hrvatskih teritorija Napoleon je dobio još i polovicu današnje Slovenije (Kranjsku, dio Koruške i slovensko primorje) te Trst i dio Tirola. Od dobivenih teritorija Napoleon je organizirao Ilirske pokrajine.

Austrijsko Carstvo izgubilo je više od 3.000.000 podanika tj. oko 20 % ukupne populacije. K svemu tome, austrijski car Franjo II. obvezao se isplatiti Napoleonu oko 85 milijuna franaka ratne odštete i priznao je Napoleonovog brata Josepha za kralja Španjolske.

Mir je sklapan u poznatoj carskoj palači Schönbrunn pokraj Beča, gdje je Napoleon osobno bio prisutan. Za vrijeme pregovora jedan mladi Nijemac pokušao ubiti Napoleona. Ime mu je bilo Friedrich Staps i imao je samo 17 godina. Uhićen je prije nego je uspio doprijeti do francuskog cara. Zarobljenog mladića Napoleon je upitao da li bi mu bio zahvalan da ga oslobodi. Mladić je navodno odgovorio: “Svejedno bih te ubio.” Mladi Staps strijeljan je sljedećeg dana nakon Napoleonovog odlaska iz Beča.

Ilirske pokrajine vraćene su Habsburgovcima 1813. godine nakon Napoleonovog poraza kod Leipziga. Godine 1816. na tom području osnovana je habsburška Kraljevina Ilirija.Facebook Comments

Loading...
DIJELI