NASTRADALA TITANICOVA STARIJA SESTRA: Olympic se sudario s britanskim ratnim brodom

Slavni putnički brod Titanic imao je dva sestrinska broda: Olympic i Britannic.

Najstariji u floti bio je Olympic po kojem je upravo čitava klasa takvih brodova i dobila ime.

U godini prije potapanja Titanica, Olympic je 20. rujna doživio sudar s britanskim ratnim brodom HMS Hawkeom.


Prilikom mimoilaženja Hawke se zabio u Olympicov pramac, vjerojatno privučen s kursa Olympicovom velikom istisninom. Oba broda su teško oštećena, no kasnije su popravljena.

Tvrtka White Star, kojoj je Olympic pripadao, vodila je dugu sudsku bitku s vladom zbog ovog incidenta. Olympic je šest mjesecima bio na popravcima, a pritom su korišteni dijelovi Titanica, čija je izgradnja stoga odgođena.Titanic je potonuo 1912. godine od udara ledenjaka, a treći brod Britannic stradao je 1916. godine tijekom Prvog svjetskog rata od plutajuće mine nedaleko od grčkog otočića Kea dok je služio kao bolnički brod.

Postoji i teorija zavjere koja kaže kako nije potonuo Titanic zapravo. Teoretičare zavjere tvrde kako je White Star Line zamijenio brodove za putovanje između Southamptona i New Yorka, te da nije potonuo Titanic, nego stariji brod, Olympic.

Nakon potonuća Titanica, Olympic je podvrgnut istrazi te poslan na preinaku na brodogradilište. Dobio je dodatne čamce za spašavanje, ali su radnici i posada shvatili da su mnogi od njih neupotrebljivi, zbog čega je došlo do pobune. Uhićeno je 54 mornara, ali su kasnije pušteni. Brodu je instalirana dvostruka ljuska.

Poput Britannica i Olympic je služio u Prvom svjetskom ratu. Spasio je mornare s potonulog bojnog broda HMS Audacious, a ostatak rata služio je za prijevoz vojnika. Uspio je potopiti njemačku podmornicu U-103 tako da se zabio u nju. Nakon rata je nastavio civilnu službu, a povučen je 1934. godine radi štednje u vrijeme Velike depresije te poslan u rezalište.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI