Neodigrani susret Dinama i Crvene Zvezde: Ovaj događaj CNN uvrstio u pet sportskih događaja koje su promijenile svijet

screenshot

Čuvena neodigrana utakmica između Crvene Zvezde i zagrebačkog Dinama dogodila se na današnji dan 1991. godine. Započeli su neredi na maksimirskom stadionu, a Suzavac, pendreci, šake, kamenje, stolice i vodeni topovi samo su dio arsenala koji je korišten u međusobnom obračunu jugoslavenske milicije i pripadnika navijačkih skupina Bad Blue Boys i Delija.

Natjecateljski naboj je bio na vrhuncu jer je Zvezda u Zagreb došla kao vodeća momčad jugoslavenske lige, a Dinamo je odmah bio iza njih.

Osim toga, par tjedana ranije u Hrvatskoj su održani višestranački izbori na kojima je pobijedio HDZ te su se zalagali za neovisnost Hrvatske, pa je utakmica imala i snažan politički naboj.


Pojavile su se informacije iz Beograda da Delije, predvođene budućim ratnim zločincem Željkom Aržnjatovićem Arkanom, spremaju veliki rušilački pohod na Zagreb te je stiglo oko tri tisuće Delija.

jednom trenutku pomahnitale Delije probile su zaštitnu ogradu i krenule preko travnjaka prema istočnoj tribini. Uslijedila je reakcija BBB-a, koji su srušili ogradu na sjevernoj tribini i upali na teren da se suprostave Delijama, ali je ove počela štititi milicija koja je silovito napala domaće navijače.Nogometaši Crvene zvezde pobjegli su u svlačionicu, dok je nekoliko Dinamovih igrača s trenerom Josipom Kužeom ostalo na terenu pokušavajući obraniti domaće navijače. U jednom trenutku milicajac je udario pendrekom Zvonimira Bobana (tadašnjeg kapetana Dinama), koji mu je uzvratio udarivši ga nogama u trbuh. Ova situacija postala je legendarna kao “Bobanov skok”.

Ovaj događaj američka televizijska kuća CNN uvrstila je među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet (zauzeo je četvrto mjesto), a mnogi ga smatraju i početkom srpske agresije na Hrvatsku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI