NESLAVNI KRAJ ZLOGLASNOG CARA: Progonio je kršćane, ubio je vlastitu majku, poznat je po velikom požaru, a ovako je Neron i umro!

Rimski car Neron neslavno je završio 9. lipnja 68. godine.

Jedan od najzloglasnijih rimskih careva poznat je po velikom požaru u Rimu, progonima ranih kršćana i po ubojstvu vlastite majke Agrippine.

Na kraju je protiv njega podignut ustanak, koji je predvodio Servije Sulpicije Galba.

Kad se Galba proglasio novim carem i privukao pristaše, Neron se uplašio za život i pokušao pobjeći iz Rima da ga ne ubiju. Jedan Rimljanin ponudio mu je svoju vilu nekoliko kilometara izvan grada. Tamo se Neron sakrio sa svoja četiri vjerna pratioca. Vjerovao je da će ga osvetnici pronaći i ubiti, pa je odlučio oduzeti sam sebi život prije nego ga uhvate.

Naredio je svojim pratiocima da iskopaju grob za njega. U tom je času došla vijest iz Rima da su ga proglasili državnim neprijateljem i odredili da ga se ima ubiti batinanjem. Sav nervozan, molio je jednog od pratilaca da se prvi ubije kako bi dao primjer. Kad je čuo da se približavaju konjanici znao je da se mora odmah ubiti, ali još uvijek nije mogao to učiniti. Zato je prisilio osobnog tajnika Epafrodita da to učini umjesto njega.Dok ga je Epafrodit ubijao, Neron je navodno izgovorio svoje poznate posljednje riječi: “Qualis artifex pereo” (hrv. “Kakav umjetnik umire!”). Kad je jedan od konjanika ušao vidio je Nerona na izdisaju i pokušao zaustaviti krvarenje, ali uzalud. Epafrodit je kasnije smaknut jer nije spriječio Neronovu smrt (željelo se Nerona javno kazniti i usmrtiti batinanjem).

Neron je bio posljednji car iz najslavnije rimske julijevsko-klaudijevske dinastije. Nakon njegove smrti izbila je borba za prijestolje. Novi car Galba nije vladao ni sedam mjeseci prije nego je ubijen, a sljedeće godine svrgnuta su ukupno čak tri cara jedan za drugim.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI