Obožavatelj ubio Johna Lennona

Wikimedia Commons

Širom svijeta, televizijski i radio programi prekinuti su zbog vijesti o ubojstvu legendarnog glazbenika.

Dana 8. prosinca 1980. 25-godišnji Mark David Chapman ubio je Johna Lennona u New Yorku. Ubojstvo se dogodilo pred poznatom stambenom zgradom Dakota u kojoj su Lennon i Yoko Ono stanovali, a koja je smještena uz Centralni park.

Ubojica Chapman imao je psihičkih problema i bio je dugo vremena opsjednut mišlju kako treba ubiti Lennona. Inače je od djetinjstva bio veliki obožavatelj The Beatlesa i Lennona. Pred ubojstvo doletio je u New York s Havaja i obilazio je taj grad po uzoru na lik Holdena Caulfielda iz Salingerovog romana Lovac u žitu.

Na dan ubojstva Chapman je čekao Lennona pred njegovom zgradom. Oko 17:00 Lennon je izašao s Yoko Ono i uputio se prema limuzini. Chapman se rukovao s njime i Lennon mu je potpisao nedavno izašli album.Tom prilikom je napravljenja i posljednja fotografija Johna Lennona, jer je jedan od obožavatelja fotografirao trenutak kada je davao autogram Chapmanu. John i Yoko su otišli, a Chapman je nastavio čekati.

Konačno, John Lennon i Yoko Ono vratili su se oko 22:50 i tada ga je Chapman upucao. Pogodio ga je s četiri metka u leđa,a Lennon je preminuo deset minuta kasnije na putu prema bolnici.Do dolaska policije Champan je mirno čitao Lovca u žitu te nije pružao otpor i odmah je priznao krivnju.Na prvu vijest o ubojstvu, ljudi su se počeli spontano okupljati pred bolnicom i pred njegovom stambenom zgradom paleći svijeće i pjevajući Lennonove pjesme. Širom svijeta, televizijski i radio programi prekinuti su zbog vijesti o ubojstvu legendarnog glazbenika.

Mark Chapmanosuđen je nadoživotni zatvor smogućnošću pomilovanja nakon 20 godina. Do danas devet molibi za pomilovanje mu je odbijeno te je još uvijek iza rešetaka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI