OBRAČUN FRANCUSKOG KRALJA FILIPA IV. S VITEZOVIMA TEMPLARIMA: Uhićeni su na petak 13., u listopadu 1307. zbog duga vladara s nadimkom Lijepi

Arhiva portala Povijest.hr

Francuski kralj Filip IV. Lijepi naredio je masovno uhićenje vitezova templara u Francuskom Kraljevstvu u listopadu 1307. godine. Budući da je toga dana bio petak 13., neki smatraju da je praznovjerje o nesretnosti tog datuma nastalo upravo zbog tog događaja. Uhićen je i sam veliki meštar Templarskog reda, znameniti Jacques de Molay, koji se zatekao u Parizu. Uhićen je u zoru toga dana, zajedno sa 60 svojih vitezova, piše Povijest.hr.

Motiv francuskom kralju da naredi uhićenje templara bila je činjenica da im je dugovao veliku svotu novaca. Naime, kralj je bio u ratu s Engleskom i za te je potrebe posuđivao od templara novac (templari su u to vrijeme djelovali kao neka vrsta ranog bankarskog sustava). S vremenom su kraljevi dugovi narasli do svota koje je bilo teško vratiti, pa se kralj odlučio na potez uništenja templara. Iskoristio je neosnovane optužbe o njima, po kojima su bili okrivljeni za herezu i svakojaka bogohulna djela.

Uhićeni templari podvrgnuti su mučenju, pri kojem su mnogi od njih na kraju priznali krivnju, uključivši pljuvanje na križ, odricanje Krista, idolatriju, sodomiju i opscene rituale. Ta priznanja izazvala su zapanjenost među francuskim stanovništvom. Papa je na kraljev nagovor naredio uhićenje svih templara u kršćanskom svijetu.

Važno je znati da je tadašnji papa Klement V. bio Francuz i da nije stolovao u Rimu, nego u južnoj Francuskoj. Francuski kralj Filip IV. Lijepi mogao je zbog toga vršiti pritisak na njega. Papa je želio čuti templarsku stranu priče, no Filip mu je zaprijetio vojnom silom, pa je papa na kraju naredio raspuštanje Templarskog reda 1312. godine. Veliki meštar Jacques de Molay spaljen je na lomači na jednom otočiću usred rijeke Seine u Parizu.

U novije vrijeme objavljen je dokument iz tajne vatikanske knjižnice poznat pod nazivom Chinonski pergament u kojem je vidljivo da je papa bulom ukinuo templarski red, ali ih ipak nije osudio za herezu kako se stoljećima vjerovalo. Naime, u dokumentu papa navodi da tijekom postupka nije pronađeno nikakvih dokaza protiv Templara.Osim legende o nesretnom petku 13.-om, uz templare se i danas vezuju mnogi mitovi poput onog o Svetom gralu, Zavjetnom kovčegu, tajnama graditeljstva i slično.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI