ODREKAO SE HRVATSKOG PRIJESTOLJA: Za njega je bilo predviđeno ime prvog hrvatskog kralja

Talijanski princ Aimone iz dinastije Savoja odrekao se 12. listopada 1943. godine hrvatskog prijestolja, titule koja je za njega bila predviđena Rimskim ugovorom između NDH i Italije 1941. godine.

Kao hrvatski kralj, princ Aimone trebao je nositi ime Tomislav II., u spomen na prvog hrvatskog kralja Tomislava.

Princ Aimone bio je pripadnik vladajuće talijanske kraljevske dinastije, no nije bio u izravnoj liniji nasljeđivanja talijanskog prijestolja, nego je pripadao mlađoj grani kraljevske kuće. Talijanski kralj u doba Drugog svjetskog rata – Viktor Emanuel III. – bio je Aimoneov rođak u trećem koljenu po muškoj liniji. Aimone je isprva nosio titulu vojvode od Spoleta, a kad mu je umro stariji brat 1942. godine naslijedio je još ugledniju titulu vojvode od Aoste.


U stvarnosti Aimone nikad nije zavladao Hrvatskom, tako da je njegova titula hrvatskog kralja bila samo nominalna. Nakon što je Italija 1943. kapitulirala u Drugom svjetskom ratu, došao je red i na to se Aimone odrekne teoretskog prava na hrvatsko prijestolje. Spomenimo i da su nekadašnje talijanske posjede u Dalmaciji u to vrijeme okupirali Nijemci.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI