OMILJENI HITLEROV ZAPOVJEDNIK: Bio je najbrutalniji nacistički maršal

Ferdinand Schörner, poznatiji kao Krvavi Ferdinand ili Blutige Ferdinand bio je omiljeni Hitlerov vojni zapovjednik, umro je 2. srpnja 1973. godine kao posljednji živući njemački feldmaršal.

Njegova ga je bogata vojna karijera dovela do imenovanja vrhovnog zapovjednika njemačke kopnene vojske u Hitlerovoj oporuci. U Prvom se svjetskom ratu borio na talijanskom bojištu, a svojim isticanjem u Bitki kod Kobarida dodijeljeno mu je najviše njemačko odlikovanje za vojne zasluge „Pour le Mérite“ u prijevodu Plavi Max. Isto su odlikovanje dobili Erwin Rommel i Hermann Göring.

U Drugom svjetskom ratu Schörner je postaje poznat kao najnemilosrdniji general u Wehrmachtu kada zadobiva nadimak „Krvavi Ferdinand“. Uzdižući se na ljestvici po činovima brzo je postao general planinskih trupa i general pukovnik da bi na kraju postao feldmaršal.


Krajem rata završio je u zarobljeništvu Sovjetskog saveza, a pedesetih se godina uspio vratiti u Zapadnu Njemačku. Preminuo je u Münchenu u Bavarskoj s navršene 82. godine.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI