ON JE JEDAN OD NAJGROZNIJIH LJUDI TREĆEG REICHA! Adolf Eichmann – jedan od najzloglasnijih ratnih zločinaca u povijesti

Dana 19. ožujka 1906. godine rođen je Adolf Eichmann, njemački pripadnik SS-a i ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata. Eichmann se rodio u njemačkom gradu Solingenu, znamenitom po izradi noževa i drugih oštrica od nehrđajućeg čelika.

Adolf Eichmann preselio se u djetinjstvu s roditeljima u Linz, gdje je pohađao istu srednju školu kao i Adolf Hitler 15-ak godina ranije. U mladosti se Eichmann pridružio nacističkoj stranci NSDAP, a ubrzo je postao i član SS-a. U toj je zločinačkoj organizaciji, koja je bila pod vodstvom Heinricha Himmlera, napredovao sve do čina SS-Obersturmbannführera, što je bilo ekvivalentno činu potpukovnika (njem. Oberstleutnant) u Wehrmachtu. Došao je na čelo SS-ovog odjela za židovska pitanja, koji se zvao Referat IV B4, a bio je u sastavu Glavne službe sigurnosti Reicha (njem. Reichssicherheitshauptamt – RSHA).

Zbog sudjelovanja u masovnim deportacijama i ubijanjima Židova u Drugom svjetskom ratu, Eichmann je postao jedan od najzloglasnijih ratnih zločinaca u svjetskoj povijesti. Nakon rata Izraelci su ga uspjeli uhvatiti u Argentini, gdje je živio pod lažnim imenom, a zatim su ga prokrijumčarili u Izrael. Ondje je osuđen na smrt i smaknut 1962., kad je bio u dobi od 56 godina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI