OSNOVAN SAVEZ HRVATSKIH BICIKLISTA: Utemeljila ga tri zagrebačka kluba te po jedan iz Karlovca, Varaždina i Siska

Savez hrvatskih biciklista sa sjedištem u Zagrebu osnovan je 14. travnja 1894. godine, a utemeljili su ga tri zagrebačka kluba te po jedan klub iz Karlovca, Varaždina i Siska. U sljedeće četiri godine pristupilo mu je još desetak klubova iz Zagreba, Samobora, Varaždina, Koprivnice, Slavonske Požege i Osijeka. Prvi predsjednik Saveza bio je Franjo Solar, potpredsjednik barun Gustav Zornberg, obojica iz Zagreba, dok je tajnik Saveza bio dr. Nikola Pečornik iz Varaždina, piše portal Povijest.hr.

Savez je djelovao do 1903. godine kada je raspušten te je osnovan Sokolski savez, koji je, pak, 1909. pripojen Hrvatskom sportskom savezu kao krovnoj organizaciji svih tada aktivnih hrvatskih sportova.

Nakon Prvog svjetskog rata došlo je do omasovljenja mnogih sportova, pa i biciklizma, posebice u Zagrebu, gdje je 1920. osnovan Koturaški savez Kraljevine SHS. Vožnja biciklom nekada se zvala koturanje. Za predsjednika Saveza izabran je Mirko Rozemberg iz Zagreba a za tajnika Ivan Šnidaršić.

Tijekom Drugog svjetskog rata biciklizam je djelovao u sklopu krovnih sportskih tijela NDH. Poslije Drugog svjetskog rata 3. listopada 1948. osnovan je Biciklistički savez Hrvatske, a prvi predsjednik bio je Rudolf Fiket.

Inače, pojava prvih bicikla u Hrvatskoj datira iz 1860. godine. To su bili bicikli sa drvenim kotačima i pogonom na prvi kotač, a oba kotača bila su iste veličine. Petnaestak godina kasnije pojavili su se bicikli s velikim prednjim i malim zadnjim kotačem. Poznato je da su prvi njihovi vlasnici bili iz Varaždina, Karlovca, Jastrebarskog i Šibenika. Prva cestovna utrka održana je 14. kolovoza 1892. od Zagreba do Petrinje. Nastupilo je osam vozača na niskim i četiri vozača na velosipedima (bicikl s visokim prednjim kotačem).Facebook Comments

Loading...
DIJELI