OTAC SUVREMENE HRVATSKE ARHITEKTURE: ‘Stanovi se grade zbog ljudi, a ne zbog pokućstva’

Najpoznatiji hrvatski arhitekt s početka 20. stoljeća, često nazivan ocem suvremene hrvatske arhitekture, Viktor Kovačić rođen je 28. srpnja 1874. godine u Ločkoj Vasi kraj Huma na Sutli.

Obrtnu školu i zidarski zanat izučio je u Grazu. Nakon toga iskustvo stječe radeći u radionici Hermana Bollea u Zagrebu.

Akademiju završava u Beču 1899. kod glasovitog arhitekta Otta Wagnera. Vrativši se u Zagreb, brzo se uključuje u javni život te objavljuje programski tekst Moderna arhitektura.


U njemu kritizira historicizam i traži da moderna arhitektura odgovara suvremenim potrebama i udobnosti. “Stanovi se grade zbog ljudi, a ne zbog pokućstva”, njegovo je načelo. Sa skupinom istomišljenika osnovao je Klub hrvatskih arhitekata.

Od mnogobrojnih Kovačićevih ostvarenja, od kojih su mnoga unijela važne promjene i novine u tadašnji hrvatski arhitektonski izričaj, izdvojit ćemo: vilu Perok, regulaciju Kaptola i Rokova perivoja, crkvu sv. Blaža, vile Vrbanić i Frangeš, kuću Frank, vile Čepulić i Fröhlich, kuću Slaveks i palaču zagrebačke Burze koju je dovršio Ehrlich.Za razvoj hrvatskoga graditeljstva osobito je važno Kovačićevo nastojanje na podizanju vrsnoće obrta, pri čemu je posebnu pozornost poklanjao unutarnjem uređenju (adaptacija vlastitoga stana u Masarykovoj ulici 21–23 u Zagrebu, koji je Muzej grada Zagreba uredio i otvorio za javnost 1994). Na Međunarodnoj izložbi dekorativnih umjetnosti u Parizu bio je posmrtno nagrađen Velikom nagradom (1925).

Viktor Kovačić preminuo je 1924. godine u Zagrebu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI