Papa postao Zatvorenik Vatikana – 1870.

Papa je nakon poraza u bitki izgubio svjetovnu vlast nad gradom Rimom. Tisućgodišnja Papinska Država bila je okupirana od strane Talijana.

Dana 20. rujna 1870. godine pape su izgubili vlast nad gradom Rimom i postali su Zatvorenici Vatikana. Naime, mnogima je poznato da su pape u davnini vladali nad Papinskom Državom koja se prostirala na području srednje Italije i to na 44.000 kvadratnih kilometara. Ta je Papinska Država uspostavljena još u 8. stoljeću, pa je 1870. godine već imala tisućgodišnju tradiciju. Međutim, kako se Italija s vremenom pod savojskom dinastijom ujedinila u jedinstvenu državu, dogodilo se da su savojske čete došle i pred samu granicu papinskog teritorija.

Na čelu osvajačke talijanske vojske nalazio se general grof Raffaele Cadorna. Imao je oko 50.000 vojnika. Nasuprot njemu, tadašnji papa Pio IXraspolagao je s vojskom od 13.157 ljudi. Bila je to Švicarska garda i tzv. Papinski Zuavi (nazvani po jednom berberskom plemenu iz sjeverne Afrike). Zapovjednik cjelokupnih papinskih snaga bio je general Hermann Kanzler, po nacionalnosti Nijemac.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI