POGUBLJEN JE I VELIKI MEŠTAR: Francuski kralj na petak 13. naredio uhićenja vitezova templara

Francuski kralj Filip IV. Lijepi naredio je masovno uhićenje vitezova templara u Francuskom Kraljevstvu 13. listopada 1307. godine.

Budući da je toga dana bio petak, neki smatraju da je praznovjerje o nesretnosti tog datuma nastalo upravo zbog tog događaja.

U Parizu je sa 60 vitezova uhićen i sam veliki meštar Templarskog reda, znameniti Jacques de Molay.


Kralj je naredio uhićenje templara jer im je dugovao veliku svotu novca. Naime, kralj je bio u ratu s Engleskom i za te je potrebe posuđivao od templara novac. S vremenom su dugovi narasli do svota koje je bilo teško vratiti, pa se kralj odlučio na uništenja templara. Iskoristio je neosnovane optužbe o njima, po kojima su bili okrivljeni za herezu i svakojaka bogohulna djela.

Uhićeni templari podvrgnuti su mučenju, pri kojem su mnogi od njih na kraju priznali krivnju, uključivši pljuvanje na križ, odricanje Krista, idolatriju, sodomiju i opscene rituale. Ta priznanja izazvala su zapanjenost među francuskim stanovništvom. Papa je na kraljev nagovor naredio uhićenje svih templara u kršćanskom svijetu.Tadašnji papa Klement V. bio Francuz i da nije stolovao u Rimu, nego u južnoj Francuskoj. Papa je želio čuti templarsku stranu priče, no Filip mu je zaprijetio vojnom silom, pa je papa na kraju naredio raspuštanje Templarskog reda 1312. godine. Veliki meštar Jacques de Molay spaljen je na lomači na jednom otočiću usred rijeke Seine u Parizu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI