ROĐEN GUSTAV KRKLEC: Jedan od najznačajnijih hrvatskih književnika 20. stoljeća i predsjednik Matice hrvatske

Arhiva

Književnik i prevoditelj Gustav Krklec rodio se 23. lipnja 1899. u Udbini kraj Kralovca. Djetinjstvo je proveo u Hrvatskom zagorju, što je ostavilo trajan trag u njegovu poetskom opusu. Smatra ga se jednim od najznačajnijih hrvatskih književnika 20. stoljeća, piše portal Povijest.hr.

Najvažniji dio Krklecova književnoga djela čine pjesme, a pisao je i eseje, kritike, putopise, feljtone i aforizme. Mnogo je i prevodio s ruskog, njemačkog, slovenskog i češkog jezika. Pod pseudonimom Martin Lipnjak napisao je niz kritičkih zapisa i eseja.

Gustav Krklec prvu svoju pjesmu Put kroz noć objavio je 1918. godine. Zatim slijede zbirke napisane pod utjecajem njemačkih ekspresionista: Lirika, Srebrna cesta i Nove pesme. Nakon toga piše liriku koja ima naglašenu socijalnu osjećajnost: Izlet u nebo, Darovi za Bezimenu i dr.

Krklec je popularizirao epigram kao razmjerno zanemarenu formu u hrvatskoj književnosti, a feljtonima se predstavio kao uspješan nastavljač matoševske tradicije – Lica i krajolici, Pisma Martina Lipnjaka iz provincije, Noćno iverje. Neki su njegovi feljtoni vrlo uspjela putopisna proza – Izlet u Hrvatsko zagorje, Zagorje u snijegu, Razgovor u Trakošćanu, Nema Zagreba bez Gornjeg grada, Zapis iz Senja i mnogi drugi.

Gustav Krklec bio je predsjednik Matice hrvatske, predsjednik Društva književnika Hrvatske i Saveza književnika Jugoslavije. Godine 1968. dobitnik je Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo.Preminuo je 1977. godine u Zagrebu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI