ROĐEN HRVATSKI LIJEČNIK, NOVINAR I PUBLICIST: Ante Kuzmanić bio je pristaša ikavske štokavštine, pokrenuo Zoru dalmatinsku, prvi časopis na hrvatskom jeziku u Dalmaciji

Arhiva

Hrvatski liječnik, novinar i publicist Ante Kuzmanić rođen je 12. lipnja 1807. godine u Splitu. Studirao je medicinu u Beču te stekao diplomu magistra vidarstva i primaljstva. Nakon studija radi kao liječnik u Imotskom i Opuzenu, a 1834. godine imenovan je profesorom primaljstva Babičke škole u Zadru, piše portal Povijest.hr.

Boreći se protiv talijanizacije i germanizacije u Dalmaciji bio je na čelu zadarskoga jezično-kulturnoga kruga. U tu svrhu 1844. pokreće Zoru dalmatinsku, prvi književni tjednik na hrvatskom jeziku u Dalmaciji. Kuzmanić je bio glavni urednik Zore u dva navrata, napisavši velik broj uvodnika i članaka iz različitih područja: jezika, književnosti, povijesti, morala, agronomije i dr.

Pokrenuo je i uređivao još petnaestak raznih listova među kojima se posebno ističe prvi hrvatski pravni časopis Pravdonoša (1851.), koji je među prvima stvarao standardnu hrvatsku pravnu terminologiju. Objavio je i Poslanicu Dalmatincima, Dobročinci splitski i dr.

U političkom djelovanju zagovarao je sjedinjenje Dalmacije s ostalom Hrvatskom i uporabu zajedničkog hrvatskog imena. Njegova vizija bila je da Dalmacija bude središte hrvatskog kulturnog života. Kuzmanić se također zalagao da se hrvatski književni jezik formira na osnovi ikavske štokavštine, a odbacivao je Gajev pravopis i ijekavštinu.

Ante Kuzmanić preminuo je u Zadru 1879. godine.Facebook Comments

Loading...
DIJELI