ROĐEN MIRKO SELJAN: Hrvatski istraživač Afrike i Južne Amerike

Mirko Seljan, koji je sa svojim bratom Stjepanom istraživao Afriku i Južnu Ameriku, rođen je 5. travnja 1871. godine. Mirko Seljan bio je stariji od dvojice braće, a Stjepan je rođen otprilike četiri godine nakon njega. Obojica su rođena u gradu Karlovcu, piše portal Povijest.hr.

Mirko Seljan je u dobi od oko 26 godina poduzeo zanimljivo putovanje od Sankt Peterburga do Pariza, i to pješice. O tome je zapisao: “Za sto sam dana stigao u Pariz, time sam pobio sve rekorde, te se mogu punim pravom nazivati champion of globe trotter. U Parizu primili su me Slaveni, koji ovdje živu, osobito Rusi i Česi, upravo divno. U London ću krenuti 6. o. mj., pa onda natrag u Bordeaux, te kroz Švicarsku, preko Cislajtanije u Hrvatsku. Povod i uzrok mojih putovanja jedino je moja dobra volja. Tuj nema nikakove oklade, niti sam to poduzeo za volju materijalnog dobitka, već jedino za čast hrvatskoga imena.“

Godine 1899. krenula su braća zajedno pješice na planirani put oko svijeta, i to polaskom iz Karlovca prema Rijeci. U Africi su se dugo zadržali na području Etiopije, gdje su dobili odlikovanja od tamošnjeg cara Menelika II., a imenovani su i upraviteljima južnih etiopskih pokrajina. Osnovali su u Africi i naselje Seljanville.

Godine 1902. vratili su se u domovinu, no već su sljedeće godine otputovali u Južnu Ameriku. Prodrli su u unutrašnjost tog kontinenta, a zatim iz Argentine prešli Ande i dospjeli u Čile. Nakon što su se razdvojili, Mirko je 1913. godine nestao pri ekspediciji na području današnjeg Perua. Nepoznato je kako je točno završio, a u trenutku nestanka bio je u dobi od 44 godine. Stjepan Seljan poživio je sve do 1936. godine, a umro je u brazilskom mjestu Ouro Preto u 61. godini.

Više o braći Seljan:



Braća Seljan u Južnoj Americi

Braća Seljan: od drevnog afričkog carstva do prašuma Amazone

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI