ROĐEN OTTO VON HABSBURG: Zakoniti nasljednik hrvatskog prijestolja

Blaženi Karlo Habsburški, Ottov otac, umro je u starosti od samo 34 godine, tako da je Otto postao glavom kuće Habsburg već kao 9-godišnjak (1922. godine), piše portal Dnevno.

Od tada pa do svoje smrti 2011. godine igrao je važnu ulogu na međunarodnoj sceni (ukupno tijekom gotovo 90 godina).

Ottov otac bio je posljednji austrougarski vladar blaženi Karlo Habsburški, a majka mu se zvala Zita (danas ona ima pravo na naslov službenice Božje jer je za nju pokrenut proces beatifikacije).


Otto von Habsburg rođen je u vili Wartholz u austrijskom mjestu Reichenau an der Rax. Riječ je o mondenom mjestu smještenom otprilike između Beča i Graza (nešto bliže Beču), u kojem se nalazio znatan broj ljetnih rezidencija bečke aristokracije.

U trenutku kad se Otto rodio, Austro-Ugarskom je još uvijek vladao car Franjo Josip. Taj je car bio brat Ottovog pradjeda, a Ottov otac već je tada smatran budućim nasljednikom prijestolja jer aktualni prijestolonasljednik Franjo Ferdinand nije imao potomke koji bi ga mogli naslijediti. Budući da je Otto bio najstariji sin svoga oca, već je od rođenja bio logičan budući nasljednik prijestolja.Kad je počeo Prvi svjetski rat Otto je bio star samo godinu dana i osam mjeseci. Nakon smrti Franje Josipa 1916. godine postao je Ottov otac novim carem, a Otto je time dobio pravo na naslov krunskog princa Austro-Ugarske (Kronprinz). Zanimljivo je da je car Franjo Josip umro točno jedan dan nakon Ottovog četvrtog rođendana. Kad je završio Prvi svjetski rat Otto nije imao ni punih šest godina. Budući da se Austro-Ugarska raspala, morao je ubrzo sa svojim roditeljima otići u inozemstvo.

Blaženi Karlo Habsburški, Ottov otac, umro je u starosti od samo 34 godine, tako da je Otto postao glavom kuće Habsburg već kao 9-godišnjak (1922. godine). Od tada pa do svoje smrti 2011. godine igrao je važnu ulogu na međunarodnoj sceni (ukupno tijekom gotovo 90 godina). Doživio je visoku 99. godinu života, a umro je u gradiću Pöckingu u Bavarskoj.

Ostali događaji na današnji dan:
284 – Dioklecijan postao rimski car
1194 – Njemački vladar osvojio daleki Palermo na Siciliji
1917 – Ukrajina postala republikom
1936 – Ubijen osnivač španjolske Falange Primo de Rivera
1980 – Urušavanje jezera Peigneur u SAD-u
1991 – Pokolj u Ovčari
1992 – Vatra u dvorcu Windsor u Engleskoj
1998 – Lansiran prvi modul Međunarodne svemirske postaje (Zarya)

Facebook Comments

Loading...
DIJELI