ROĐEN PAPA INOCENT XI: Spasio je Hrvatsku i Ugarsku od Osmanlija

Screenshot

Dana 16. svibnja 1611. godine rođen je papa bl. Inocent XI., i to pod imenom Benedetto Odescalchi. Njegova je obitelj pripadala plemstvu (patricijima) grada Coma, u kojem je bl. Inocent XI. i rođen. Como se nalazi sjeverno od Milana, a po njemu se zove i istoimeno jezero (Lago di Como), piše portal Povijest.hr.

Blaženi Inocent XI. tj. Benedetto Odescalchi studirao je pravo u Rimu i Napulju, a doktorirao je 1639. godine. Kardinalom je postao 1645. godine, a biskupsko je posvećenje primio 1651. godine (kardinalom se može postati prije biskupskog posvećenja, što danas više nije praksa, no u prošlosti je bilo vrlo često).

Za papu je bl. Inocent XI. izabran 21. rujna 1676. godine. Radilo se o povijesno važnom vremenu, u kojem je dominaciju u Europi imao francuski kralj Luj XIV.. Za vrijeme pontifikata blaženog Inocenta XI. pokušali su Turci Osmanlije posljednji put osvojiti Beč, na slomljeni su. Papa-blaženik pritom je pružio stvarnu, a ne samo deklarativnu pomoć zemljama koje su bile na udaru Osmanlija.

Zanimljivo je da je bl. Inocent XI. bio, po svemu sudeći, osobno skroman i pobožan čovjek, a pokušao je te osobine ojačati i među svećenstvom. Preminuo je 1689. godine u 79. godini života. Blaženikom ga je proglasio papa časni sluga Božji Pio XII. 1956. godine.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI