ROĐENA RUSKA CARSKA KĆI ANASTAZIJA: Ubijena s ostalim članovima svoje obitelji

Bain News Service

Bila je najmlađa od četiri kćeri cara Nikolaja II. i ubijena je zajedno s ostalim članovima svoje obitelji nakon Oktobarske revolucije. Dugo se vremena nagađalo da se možda ona jedina od pripadnika carske obitelji spasila, ali je prije nekoliko godina DNA analizom posmrtnih ostataka zaključeno da su sve četiri sestre ubijene, kao i njihov brat, otac i majka, piše portal Povijest.hr.

Dana 18. lipnja 1901. godine rođena je znamenita Anastazija – pripadnica ruske carske obitelji i kći posljednjeg vladajućeg ruskog cara. Bila je najmlađa od četiri kćeri cara Nikolaja II. i ubijena je zajedno s ostalim članovima svoje obitelji nakon Oktobarske revolucije.

Car Nikolaj II. i carica Aleksandra imali su petero djece: četiri kćeri i jednog sina. Kćeri su se zvale Olga, Tatjana, Marija i Anastazija – pa su se ponekad kolektivno potpisivale inicijalima OTMA (tako ih se često zajednički i naziva). Njihov brat – carević Aleksej – rođen je nakon njih, kao najmlađe dijete. Bolovao je od hemofilije, zbog čega su car i carica pronašli poznatog redovnika Raspućina da ga liječi.

Anastazija je bila najmlađa od sestara i bila je vrlo živahno i energično dijete. Zanimljivo je da je su Nikolajeva carska djeca odgajana na spartanski način. Spavali su navodno na tvrdim krevetima bez jastuka, a ujutro su se tuširali u hladnoj vodi. Sestre su morale u slobodno vrijeme umjesto ljenčarenja izrađivati ručne radove iglom, koji bi bili prodavani u dobrotvorne svrhe. Posluga Anastaziju navodno nije oslovljavala njenim uzvišenim naslovom Vaša Carska Visosti, nego jednostavno Anastazija Nikolajevna.

Kad su je boljševici ubili, Anastazija je imala samo 17 godina. Dugo se vremena nagađalo da se možda ona jedina od pripadnika carske obitelji spasila. Čak su se tijekom 20. stoljeća javljale ženske osobe koje su tvrdile da su one Anastazija. No prije nekoliko godina DNA analizom posmrtnih ostataka zaključeno je da su sve četiri sestre (OTMA) ubijene, kao i njihov brat, otac i majka.Facebook Comments

Loading...
DIJELI