RUSI SE POVUKLI: Njemačka vojska osvojila je Varšavu

Njemačka je vojska u Prvom svjetskom ratu 4. kolovoza 1915. godine osvojila Varšavu.

Vojska Ruskog Carstva vršila je strategijsko povlačenje na području Poljske još od srpnja 1915. godine, a njemačke su se jedinice sukladno tome pomicale na istok.

Razlog ruskog povlačenja bilo je izbjegavanje mogućeg okruženja u uvjetima prodora Centralnih sila na području Galicije u prethodnom razdoblju (ruska se vojska u Varšavi našla izložena mogućim bočnim napadima kako sa sjevera, tako i s juga).


Kad se ruska Druga armija povukla s područja Varšave prema Minsku, zauzela je njemačka vojska taj poljski glavni grad. Pri povlačenju su Rusi uništili mostove preko rijeke Visle u Varšavi, radi otežavanja njemačkog napredovanja. Prodor sa sjeverozapada prema Varšavi izvele su snage njemačkog generala Maxa von Gallwitza, no u Varšavu su zatim prvi ušli pripadnici njemačke Devete armije, pod vrhovnim zapovjedništvom princa Leopolda od Bavarske. Taj je general bio zet austrijskog cara Franje Josipa, jer je bio oženjen nadvojvotkinjom Gizelom od Austrije, kćeri Franje Josipa i carice Sissi.

Na širem području Varšave uspostavili su Nijemci Varšavsko glavno namjesništvo (Generalgouvernement Warschau), kao okupacijsku upravnu jedinicu na čelu s generalom Hansom Hartwigom von Beselerom (u Drugom svjetskom ratu ponovno su Nijemci osnovali Generalgouvernement na poljskom području, na kojem su izvršili velika smaknuća stanovništva, osobito Židova).Facebook Comments

Loading...
DIJELI