SIMBOLIČKO ZNAČENJE: Ante Marković dao ostavku na mjesto premijera SFRJ – 1991.

Screenshot

Ostavka Ante Markovića na današnji dan, 20. prosinca, imala je znatno simboličko značenje, objavio je portal Povijest.hr.

Na današnji dan ratne 1991. godine Ante Marković dao je ostavku na položaj jugoslavenskog premijera tj. predsjednika vlade SFRJ. Ta se pozicija službeno zvala predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFRJ, a Marković ju je držao još od 16. ožujka 1989. godine.

Kao jugoslavenski premijer, Marković je pokušao uvesti reforme koje bi spasile posrnuli gospodarski sustav. Osobito je ostala zapamćena njegova borba s inflacijom, kad je jugoslavenski dinar reformirao tako da je obrisao 4 nule (dotadašnjih 10 tisuća starih dinara postao je 1 novi dinar), a ujedno ga je fiksno vezao uz tečaj njemačke marke u omjeru 1 : 7.

Zanimljivo je da je Ante Marković prije nego je postao jugoslavenskim premijerom dugo godina bio generalni direktor velikog poduzeća Rade Končar.

Čak pune 23 godine bio je vodeći čovjek tog poduzeća koje je bilo jedno od najvećih u Jugoslaviji, s oko 25 000 zaposlenih djelatnika. Ostavka Ante Markovića na današnji dan imala je znatno simboličko značenje kao definitivni kraj Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.Facebook Comments

Loading...
DIJELI