SOVJETI KRENULI U ZAVRŠNE NAPADE I PRONAŠLI NEŠTO ZANIMLJIVO: Hitler imao tajne bunkere u kojima su bila glavna zapovjedništva oružanih snaga

Dana 21. travnja 1945. godine, potkraj Drugog svjetskog rata sovjetske su trupe došle do samog sjedišta glavnog njemačkog vojnog zapovjedništva kod grada Zossena, 30-tak kilometara južno od Berlina. Naime, na tom je mjestu njemačko Vrhovno zapovjedništvo – OKH (njem. Oberkommando des Heeres) – bilo smješteno u podzemnim bunkerima nazvanim Maybach I. i Maybach II.

Na istom je mjestu smještaj imao i OKW (njem. Oberkommando der Wehrmacht) koji je teoretski činio vrhovno zapovjedništvo svih njemačkih oružanih snaga. Dapače, u jednom od bunkera imalo je smještaj i Vrhovno zapovjedništvo ratnog zrakoplovstva tj. Luftwaffe. Naprotiv, vrhovno zapovjedništvo ratne mornarice (njem. Oberkommando der Marine) bilo je smješteno sjeverno od Berlina, kod gradića Bernaua.

Kompleks OKH/OKW/OKL kod Zossena bio je dobro utvrđen, s podzemnim bunkerima od debelog betona. Vrlo je zanimljivo da su zgrade na površini napravljene tako da iz zraka izgledaju kao obične seoske kuće, s kosim krovovima, crijepom, pa čak i dimnjacima te prozorima. U stvarnosti su ispod kosih krovova bili debeli slojevi betona, dimnjaci su zapravo bili ventilacijski otvori, a neki su prozori bili lažni.

Dakako, zapovjedništva su se iz Zossena povukla pred sovjetima. OKH je evakuiran na lokaciju Eiche, a OKW na lokaciju Krampnitz. Obje su te lokacije bile pokraj Potsdama (zapadno od Berlina), dakle nešto dalje od sovjeta koji su dolazili s istoka. Kad su sovjeti došli do Zossena na današnji dan, zatekli su navodno samo četiri njemačka vojnika u kompleksu. Sovjeti su kasnije digli u zrak bunkere Maybach I. i II. Ipak, zanimljivo je da su naknadno na toj lokaciji napravili vlastiti vojni kopleks, koji je navodno postao najveća sovjetska vojna baza izvan SSSR-a.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI