Španjolska infanta koja je rodila dva austrijska vladara (1606.)

Njeno putovanje iz Madrida u Beč povodom tog vjenčanja navodno je trajalo više od godinu dana.

Dana 18. kolovoza 1606. godine rođena je španjolska infanta Marija Ana, majka rimsko-njemačkog cara i hrvatsko-ugarskog te češkog kralja Leopolda I. Habsburškog. Infanta Marija Ana bila je kći španjolskog kralja Filipa III. Habsburškog, a djed po majci bio joj je nadvojvoda Karlo, po kojem je nazvan hrvatski grad Karlovac.

Rođena je u znamenitoj palači-samostanu El Escorial pokraj Madrida, koju je dao sagraditi njen djed, moćni španjolski kralj Filip II. Habsburški. Marija Ana udala se za svog rođaka, Ferdinanda III. Habsburškog, iz austrijske grane dinastije. Njeno putovanje iz Madrida u Beč povodom tog vjenčanja navodno je trajalo više od godinu dana. Napokon je preko luke u Trstu dospjela do austrijskog teritorija i pristigla u Beč, gdje su 1631. godine održane svadbene svečanosti.

Budući da joj je suprug postao rimsko-njemačkim carem i hrvatsko-ugarskim te češkim kraljem, Marija Ana nosila je titulu carice i kraljice.

Rodila je čak dva cara, Ferdinanda IV. i Leopolda I., te još četvero djece. Pri šestom je porodu umrla od komplikacija. Smrt ju je zatekla u austrijskom gradu Linzu, u dobi od samo 39 godina.Facebook Comments

Loading...
DIJELI