SRAMOTAN ČIN VENECIJE: Križare je prisilila da za nju osvoje Zadar

Jedan od najparadoksalnijih događaja u povijesti križarskih ratova dogodio se 18. studenog 1202. godine kada je križarska vojska osvojila kršćanski grad Zadar.

Povod takvog zločina leži u pohlepi venecijanskih moćnika. Naime, Mletačka Republika pokušavala je više od 20 godina osvojiti Zadar. To joj nikako nije uspijevalo, pa je odlučila iskoristiti siromašne francuske vitezove da umjesto nje osvoje taj grad. Naime, križari su krenuli iz Zapadne Europe prema Svetoj Zemlji na Četvrti križarski pohod. Međutim, većinom su bili siromašni i nisu si mogli priuštiti prijevoz do Palestine. Tu njihovu sirotinju iskoristila je Venecija. Ponudila im je prijevoz ako za nju osvoje Zadar.

Jedan dio križara odbacio je tu mogućnost i nije želio sudjelovati u takvom zločinu. I rimski papa osudio je taj pothvat. Ipak, dio križara pristao je na mletačke zahtjeve i zajedno s mletačkom vojskom opsjeo Zadar.


Čak i tijekom opsade bilo je među križarima ljudi koji su pozivali na kršćansku savjest kako bi se odustalo od tog čina. Tako je opat od Vauxa rekao: “Gospodo, ja vam zabranjujem u ime rimskog pape navaliti na ovaj grad jer je kršćanski, a vi ste hodočasnici.”

Ipak, ništa nije pomoglo. Križari su počeli katapultima bacati kamenje na grad i potkopavati temelje gradskih zidina te je Zadar bio primoran na predaju.Facebook Comments

Loading...
DIJELI