TEŽAK ZLOČIN U SAD-U: Pripadnici Ku-Klux-Klana ubili troje boraca za građanska prava

Arhiva

Zločin iz mržnje koji je zaprepastio američku javnost dogodio se 21. lipnja 1964. godine. Naime, u američkoj južnjačkoj državi Mississippi već su nekoliko mjeseci trajali sukobi Ku-Klux-Klana i aktivista za prava crnaca koji su pokušavali upisati crne glasače u glasačke liste. U travnju te godine pripadnici KKK zapalili su križeve na 61 lokaciji u Mississippiju, a u lipnju su spalili do temelja zgradu crkve Mt. Zion, jer je podržavala crnce. Troje aktivista za prava crnaca dovezlo se u Mississippi da pregledaju zgarište crkve. Bila su to dva bijelca (Andrew Goodman i Michael Schwerner) i jedan crnac (James Chaney).

Zamjenik šerifa, koji je bio pripadnik KKK, zaustavio ih je na lokalnoj cesti pod optužbom da su vozili 35 milja na sat tamo gdje je dozvoljeno 30. Odveo ih je u zatvor, a u 10 sati navečer u dogovoru s Klanom pustio ih je. Kad su se odvezli, na lokalnoj cesti dočekala su ih dva kamiona pripadnika Klana. Ubili su ih, s time da su crnca Jamesa Chaneya prethodno i mučili. Tijela su im zakopali, tako da nisu pronađena sljedećih 40 dana. Zbog nestanka aktivista uzbunio se FBI i organizirao veliku istragu.

U Mississippi je došao i sam direktor FBI-a, slavni J. Edgar Hoover. Ispitano je oko 1.000 ljudi, od čega oko 500 pripadnika KKK. Optuženo je 18 ljudi, među njima zamjenik šerifa i carski čarobnjak Ku-Klux-Klana Sam Bowers (carski čarobnjak tj. Imperial Wizard je titula vođe KKK). Nitko nije odslužio više od 6 godina zatvora za počinjeni zločin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI