UHIĆEN ALOJZIJE STEPINAC: Zagrebački nadbiskup uhićen dok se spremao služiti Svetu Misu

Arhiva

Na dan 18. rujna 1946. godine uhićen je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, kasniji kardinal i blaženik, a danas kandidat za sveca. Uhititi su ga dale tadašnje komunističke jugoslavenske vlasti, a zatim su pokrenule protiv njega montirani sudski proces, piše portal Povijest.hr.

Alojzije Stepinac uhićen je oko 5 sati i 30 minuta ujutro na području Nadbiskupskog dvora na Kaptolu, u vrijeme kad se pripremao služiti Svetu Misu.

Montirani sudski proces protiv Alojzija Stepinca pokrenut je 30. rujna iste godine tj. 12 dana nakon uhićenja. Dana 3. listopada Stepinac je na sudu održao znameniti govor. Već 11. listopada donesena je presuda, po kojoj je osuđen na čak 16 godina zatvora zbog suradnje sa ustaškim režimom. Osam dana nakon donošenja presude zatočili su ga u zatvoru u Lepoglavi.

U Lepoglavi je Alojzije Stepinac proveo više od 5 godina (sve do 1951. godine), a zatim je premješten u kućni pritvor u rodnom Krašiću. Godine 1953. imenovao je Alojzija Stepinca papa Pio XII. kardinalom. Alojzije Stepinac umro je u Krašiću 10. veljače 1960. godine, oko 13 i pol godina nakon uhićenja.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI