UHIĆEN PRVAK HSS-a VLADKO MAČEK I SPROVEDEN U KONCENTARCIJSKI LOGOR JASENOVAC: Nakon što je tamo proveo pet mjeseci, ustaške vlasti su ga internirale na njegovom imanju u Kupincu

Arhiva portala Povijest.hr

Prvak HSS-a Vladko Maček bio je pred početak Drugog svjetskog rata potpredsjednik vlade Kraljevine Jugoslavije, a nakon kapitulacije Kraljevine odbio je s ostatkom vlade otići u emigraciju te se vratio u Zagreb. Nijemci su mu ponudili da dođe na čelo nezavisne hrvatske države koja bi bila pod njihovom zaštitom, no Maček je to odbio, jer je bio prozapadno orijentiran te nije vjerovao u Njemačku pobjedu u ratu, piše Povijest.hr.

Vlast u Hrvatskoj tada preuzima Mussolinijev štićenik Ante Pavelić sa svojim ustašama. Nakon proglašenja NDH Maček je na radiju pozvao hrvatski narod da podrži novu vlast i tu prestaje njegovo javno djelovanje. Nakon toga odbija suradnju i s ustašama i s partizanima, odlučujući se na politiku čekanja savezničke pobjede povukavši se na svoj posjed u Kupincu južno od Zagreba.

Ustaše ga u početku nisu dirale jer su imali krhku vlast, a Maček je bio neupitni vođa hrvatskog naroda. Ipak, nakon saznanja o odlasku dijela vodstva HSS-a u parizani te bojazni da bi Nijemci Mačeka mogli iskoristiti za stvaranje alternativne vlasti, ustaše ga uhićuju 15. listopada 1941. godine i sprovode u logor Jasenovac.

U koncentracijskom logoru Maček je proveo pet mjeseci, do ožujka 1942., a zatim je bio interniran na svom imanju u Kupincu. Kad su oko Kupinca počele jačati partizanske jedinice, Maček je poslan u Zagreb, gdje je neko vrijeme bio interniran u stanu ustaše Vjekoslava Maksa Luburića, u Bulićevoj ulici. Zatim je vraćen u Kupinac pa ponovo u izolaciju u Zagreb. U Zagrebu je dočekao kraj rata, a u lipnju 1945. godine pred dolazećim partzanskim snagama, kao žestoki antikomunist, odlazi u emigraciju gdje i umire.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI