UMRO FERDO LIVADIĆ: Poznati hrvatski skladatelj i ilirac

Dana 8. siječnja 1879. umro je Ferdo Livadić, hrvatski skladatelj slovensko-austrijskoga podrijetla. Ime mu je izvorno glasilo Ferdinand Wiesner, a kasnije je prezime Wiesner kroatizirao u Livadić (njemačka riječ Wiese znači livada), piše portal Povijest.hr.

Rođen je u Celju 30. svibnja 1799. godine. Njegova je obitelj oko 1809. godine naslijedila imanje u Samoboru pa se onamo preselio još u djetinjstvu.

Ferdinand Wiesner tj. Ferdo Livadić studirao je pravo, no rano se počeo baviti i glazbom, i to kao violinist i skladatelj. Došao je u doticaj s Ljudevitom Gajem i postao je pripadnik Ilirskog pokreta. Skladao je znamenitu budnicu Još Hrvatska ni propala na tekst Ljudevita Gaja.


Zanimljivo je da je Livadić u Samoboru bio pravnik, sudac, ravnatelj škole, gradski senator pa čak i gradonačelnik. Veći dio života proveo je u dvorcu na rubu samoborskog naseljenog područja, koji se i danas može vidjeti (tzv. Livadićev dvorac). U tom je dvorcu i umro na današnji dan 1879. godine, u 80. godini života.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI