Utemeljeni Karlovy Vary – najpoznatije termalno lječilište u Češkoj – 1370.

U današnje je vrijeme u upotrebi trinaest glavnih i čak tristotinjak manjih izvora termalne vode na tom području.

Dana 14. kolovoza 1370. godine poveljom rimsko-njemačkog cara i češkog kralja Karla IV. Luksemburškog osnovani su Karlovy Vary kao privilegirano gradsko naselje u Češkom Kraljevstvu. Po spomenutom su Karlu IV. i dobili ime, kao Karlovy Vary na češkom i Karlsbad na njemačkom jeziku.

Od svog su osnutka Karlovy Vary bili poznati po lječilišnoj vrijednosti tamošnjih izvora vode. U današnje je vrijeme u upotrebi trinaest glavnih i čak tristotinjak manjih izvora termalne vode na tom području. Karlovy Vary najposjećenije su lječilišno mjesto s termalnom vodom u Češkoj, a znameniti su i izvan njenih granica.

Tijekom povijesti posjećivali su to mjesto mnogi strani uglednici, uključujući Johanna Wolfganga Goethea, Johanna Sebastiana Bacha, ruskog cara Petra Velikog, Frédérica Chopina, Fjodora Dostojevskog, Ivana Turgeneva, Ludwiga van Beethovena, Sigmunda Freuda, Franza Liszta, Mustafu Kemala Atatürka, Roberta Schumanna, Carla Gustafa Emila Mannerheima i Friedricha Schillera.

Karlovy Vary nalaze su u krajnjem zapadnom dijelu Češke, a od granice s Njemačkom udaljeni su manje od dvadeset kilometara. Veliki dio nekretnina u tom lječilišnom mjestu danas je u vlasništvu državljana Ruske Federacije. Vjerojatno najpoznatiji hotel u tom mjestu veličanstveni je Grandhotel Pupp, kojeg su do sada posjetili mnogi svjetski državnici i slavne javne osobe.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI