ZASLUŽAN ZA ORGANIZACIJU KULTURNOG ŽIVOTA: Dimitrija Demeter jedan je od utemeljitelja HNK

Jedna od najvažnijih ličnosti hrvatskog kazališta, Dimitrije Demeter, pjesnik, dramatičar, kritičar, prevoditelj i preporoditelj, rođen je 21. srpnja 1811. godine na današnji dan u gradu Zagrebu. Iako je diplomirao medicinu u Padovi po povratku se u Zagreb priključuje ilirskom pokretnu i svojom djelatnošću doprinosi buđenju hrvatske nacionalne svijesti.

Demeter je jedan od utemeljitelja Hrvatskog narodnog kazališta, a na njegov je poticaj Hrvatski sabor osnovao stalno kazalište u kojem je on bio ravnatelj i dramaturg.

Njegovi su književni tekstovi povijesne tematike kojima je nastojao izraziti svoje domoljublje, ali i progovarati o aktualnim društvenim događajima. Njegova su najpoznatija djela drama “Teuta” u kojoj zagovara tezu o ilirskom podrijetlu Južnih Slavena i poema Grobničko te poema “Grobničko polje” koja je nastala 1842. povodom 600. obljetnice bitke na Grobničkom polju gdje su prema legendi Hrvati porazili Tatare, odnosno Mongole.


Poznati je preporoditelj pisao i feljtone, pripovijetke, književne i kazališne kritike te libreta za opere Vatroslava Lisinskog “Ljubav i zloba” i “Porin”. Uz pisanje, zaslužan je i za organizaciju kulturnog života u Hrvatskoj i Zagrebu te je bio jedan od potpisnika Bečkog književnog dogovora 1850. kojim se zagovara ujedinjenje književnih jezika Slovenaca, Hrvata i Srba.

Demeter je preminuo je 1872. godine u Zagrebu. Isprva je pokopan na groblju na Pantovčaku, a 1885. godine njegovi posmrtni ostaci preneseni su u Arkade na groblju Mirogoj.Facebook Comments

Loading...
DIJELI