ANGAŽMANOM SUBE BIJELI MISLI OZBILJNO ALI IMAJU PROBLEM! ‘Bomba’ može narušiti mir, a to nije sve’

Photo: ActionSport/PIXSELL

„Hajduk je poslao poruku hrvatskom nogometu, ozbiljnu poruku. S angažiranjem Subašića Hajduk osim što želi pojačati obranu gola šalje i poruku da puca na vrh”, mišljenja je bivši Hajdukov trener i igrač, Zoran Vulić.

„Ja sam osobno presretan, jer su i Kalinić i Subašić moji učenici. Subašić će začas uloviti pravu formu, pa i ja sam branio gotovo do 40. godine. On je istinsko pojačanje za Hajduk”, govori nam Tonči Gabrić, klupska legenda i nekad trener ne samo ovih vratara.

Uistinu, kao bomba je odjeknula vijest da je Subašić koji nije branio duže vrijeme, ali je trenirao u Zadru, potpisao novi ugovor za Hajduk. Kao povratnik u Hajduk, nakon skoro desetak godina. Koliko nije branio. Skoro dvije godine, zadnji nastup imao je u Monacu u prosincu 2019. godine.

Gabrić pojašnjava:

„Ne smijemo se zavaravati, Kalinić će zacijelo ostati prva opcija, ali mu je pričuva fenomenalna. K tome, možda se i Kalinić proda dalje. Subašić nije samo pojačanje na svojoj igračkoj poziciji, sa svojim duhom, autoritetom i uvijek dobrim raspoloženjem on može biti svojevrsni kotač koji pokreće Hajduk prema mjestu na koje cilja. Znamo da je Posavec ozlijeđen, tako da nas sve skupa ovo ne treba čuditi. Mnogi misle da je Subašić došao samo da danas-sutra ostane u klubu i bude trener. To je dobra opcija, no u ovome trenutku on je istinsko igračko pojačanje. Začas će on biti na vrhunskoj razini, on sam sebe tjera na najveće dosege”, kazuje Gabrić.



Što je i shvatljivo, s obojicom vratara on je radio. I ponosan je na svoje učenike.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Opet, kako li se osjeća Lovre Kalinić nakon ovog iznenađujućeg transfera. Jel mu narušen mir, taština, jeli uvrijeđen ? On sam dobro zna da je u dosta utakmica razočarao. Zaista nije bio na razini koja se očekuje od bivšeg reprezentativca. Pa, sjetimo se samo utakmice u gostima, u Kazahstanu protiv Tobola. Njegova je prava forma ishlapila, mijenjao ga je Posavec koji je sada ozlijeđen. Imperativ kluba bio je dovesti još jednog vratara. Jakobušić se odlučio angažirati veterana Subu.

No, pozadina priče može biti i zabrinjavajuća. Hajduk koji je oduvijek, desetljećima, ima vrhunske vratare – danas nema mladog vratara. Koji bi ulijevao povjerenje i bio reprezentativna perspektiva. Imati dva vratara reprezentativnog formata, odavno već afirmirana, a jedan u krizi a drugi se vratio na teren nakon skoro dvije godine pauze, znači samo jedno. Problem vratara je tu, kolikogod se sada čini da ga nema. Niti Subašić može imati karijeru dovijeka, niti Kalinić s ovom formom može zadovoljiti Hajduk.

I proda li se zaista Kalinić kad vrati formu, pa ne može Hajduk ostati samo na veteranu Subašiću. To je jasno. Nekad je Hajduk znao imati po dva-tri vratara u svojim redovima, sve jedan bolji od drugoga, Gabriću je leđa čuvao mladi Pletikosa, branili su davno zajedno Varvodić i Pudar, pa Pralija i Katalinić nakon povratka iz Engleske. Sada nije tako, nedostaje mladi vratar na kojem bi se gradila nekakva perspektiva.

Opet, Hajduk je barem pokriven u ovome momentu. Pošto-poto uprava kluba s predsjednikom Jakobušićem želi napasti prvo mjesto. Pa tako treba gledati i na angažman Subašića, ali i bivšeg reprezentativca Melnjaka. Bez dobrog vratara do naslove se ne može.

Hajduk računa na iskustvo Subašića i namjeru Kalinića da se vrati na svoj reprezentativni status. Kojeg je baš u Hajduku izgubio. Subašić je tu kao potpora, odavno se obojica znaju iz kluba i reprezentacije. I vjerujemo da među njima neće biti trvenja.

Međutim, Hajduk će morati posegnuti ili u blagajnu ili u potragu za svojim mladim vratarom koji će uskoro morati odmijeniti dvojac Kalinić- Subašić. Tu Hajduk zasad nema rješenje. Što znači samo jedno. Hajduk je sve karte bacio na sadašnji trenutak, na ovu sezonu, na naslov kojeg čeka 16 godina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI