ARTIMOFOBIČARI! Inter, Milan i Fiorentina vode sramotnu i nesportsku utrku u izbjegavanju Europske lige

Ilustracija

Neke klubove očito je uhvatila žestoka artimofobija, odnosno, strah od brojeva, konkretno, strah od broja šest. Milan, Inter i Fiorentina pod svaku cijenu žele izbjeći šesto mjesto, mjesto koje vodi u kvalifikacije za Europsku ligu.

Dok se u nekim ligama, poput HNL-a recimo, klubovi trgaju kako bi uhvatili mjesto koje vodi u jedno od dva elitna europska nogometna natjecanja, u talijanskoj ligi vlada potpuno drugačije raspoloženje. Neke klubove očito je uhvatila žestoka artimofobija, odnosno, strah od brojeva, konkretno, strah od broja šest. Milan, Inter i Fiorentina pod svaku cijenu žele izbjeći šesto mjesto, mjesto koje vodi u kvalifikacije za Europsku ligu i zbog toga su se upustili u sramotnu, nesportsku i jedva regularnu borbu.

U čemu je stvar? U Ligu prvaka idu prve tri momčadi, dvije idu izravno, jedna u kvalifikacije. Dvije momčadi, one na četvrtom i petom mjestu idu u Europsku ligu, a sada se aktualiziralo i to šesto mjesto jer je Lazio, koji je trenutno na četvrtom mjestu, osigurao plasman u Europu preko prvenstva, a još igra u finalu talijanskog kupa s Juventusom koji je prvi u Serie A. Takav scenarij očito nisu očekivali u dvama milanskim klubovima i onom ljubičastom firenškom i sada nitko od njih ne želi završiti sezonu na šestom mjestu i sudjelovati u EL.

Opet pitanje, zašto? Razlog je, naravno, novac. Inter i Milan ne žele igrati kvalifikacije na ljeto jer planiraju zaraditi golemi novac na prijateljskim utakmicama, a isto tako Europska liga ne donosi toliku zaradu, ma ni približnu zaradu, kao Liga prvaka, a ritam natjecanja je jednak i dodatno umara igrače kroz sezonu.

Za sada to toliko neželjeno šesto mjesto, drži Milan i tri kola prije kraja ima tri boda više od Intera i Fiorentine. ‘Rossoneri’ su u posljednjih osam utakmica upisali svega dvije pobjede i čak tri poraza i tri remija. Recimo, uzeli su svega dva boda iz okršaja s Pescarom, Crotoneom i Empolijem, a od potonje momčadi su poraženi. U 35. kolu su doživjeli neočekivano velik potop na svojem terenu od Rome koja ih je svladala s čak 4:1, no, Milan je i dalje na šestom mjestu.

Ipak, Interu bolje idu porazi, to jest, loši rezultati. Još tamo od onog demoliranja danas petoplasirane Atalante (7:1), Inter nije upisao pobjedu u prvenstvu. Ta se utakmica odigrala 12. ožujka, nota bene. U posljednjih sedam utakmica Pioli i njegovi ‘nerazzurri’ nisu upisali niti jednu pobjedu, imaju pet poraza i dva remija, a u posljednjih pet utakmica doživjeli su četiri poraza. Na svom terenu su gubili, pazite sad, od Sampdorije, Crotonea i Fiorentine, a od ‘viola’ su izgubili čak 5:4.



No, gore od Intera i Milana stoji samo njihov spasitelj, Fiorentina koja je na osmom mjestu s 56 bodova, kao i Inter, dok Milan ima tri više na tom sablasnom šestom mjestu. Milanski klubovi se valjda nadaju kako u firenškom taboru postoji želja za igranjem u Europskoj ligi, premda se to po njihovim rezultatima ne bi reklo. Kalinić, Badelj i kompanija su u zadnjih pet kola slavili samo protiv Intera u spomenutoj utakmici, a gubili su od, Empolija na svom Artemio Franchiju, od Palerma u gostima i dva puta su remizirali, jednom sa Sampdorijom i jednom sa Sassuolom.

Do kraja su ostala još tri kola, a bit će zanimljivo pratiti te rezultate. U 36. kolu Milan igra u gostima protiv Atalante, Inter doma igra protiv Sassuola, Fiorentina igra kod kuće s Laziom. U 37. kolu Milan kod kuće igra sa Bolognom, Inter ide kod Lazija, Fiorentina kod Napolija, dok u zadnjem 38. kolu, Milan igra protiv Cagliarija u gostima, Inter kod kuće protiv Udinesea, dok će Fiorentina kod kuće igrati protiv Pescare.

Ovakvo taktiziranje, da ne kažemo i možebitno tankiranje, zaista se rijetko može vidjeti u nogometu i prije svega klubovi se igraju s pravilima, odnosno, ugrožavaju regularnost natjecanja. S druge strane mogli bi se ugledati na Josea Mourinha koji u Europskoj ligi vidi ulaz u Ligu prvaka. U prvenstvu ga ove sezone ne ide i da mu nije te ‘omražene Lige prvaka za siromašne’ sljedeće sezone vjerojatno ne bi igrao najelitnije europsko natjecanje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI