BAŠ NITKO NEMA TAKVU PODRŠKU! Evo gdje Vatreni najviše vole igrati, tamo je stvarno najbolje!

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U danima kada možemo konačno osjećati zadovoljstvo dosezima naše nogometne reprezentacije i kada razmišljamo gdje će sve ubuduće naša nacionalna vrsta biti domaćin ”vatrenima” mnogi navijači, kakvi već jesu, razmišljaju gdje je najbolja atmosfera  kada igra Hrvatska.

Iako su ukusi različiti, iako svatko ima svog favorita, pa iako negdje atmosfera bude žešća  i bučnija – ne smijemo upasti u tu zamku. Pa, makar bili i najgorljiviji navijači hrvatske momčadi. 

Svojih sjajnih dana, i onih manje slavnih, imali su svi naši stadioni koji su pružili gostoprimstvo našoj reprezentaciji. U Zagrebu, dok je maksimirski stadion još na nešto ličio, znalo je biti pakleno. Mi se rado sjećamo kada su sve tribine u Zagrebu klicale vrataru Pletikosi – ”Stipe, Stipe”! Bio je to dokaz da klubaštva na tribinama nije bilo. Divno je to bilo osjetiti i dođivjeti.


 

Vatreni uživaju u svim gradovima

U Osijeku je gostovanje reprezentacije uvijek pučka svečanost, nešto uzvišeno, najviše, dostojanstveno, sve u ozračju silnog domoljublja i poštovanja prema reprezentaciji. Osijek kao domaćin reprezentacije je veliki dobitak. Budimo iskreni, i u Puli i Rijeci bude lijepo. Bilo je lijepo i sada u Splitu. Mnogi zaboravljaju da živimo u teškim vremenima pandemija, testiranja i potvrda, posjeta od skoro 20 tisuća ljudi je impresivna. Sjetimo se samo Splita i one lude atmosfere kada je gostovala Italija, odmah nakon oslobođenja Hrvatske 1995. godine, bilo je nezaboravno.

Kada se toliko voli lamentirati gdje je najbolja atmosfera kada igra Hrvatska ne smijemo zaboraviti da naša nacionalna momčad ima sjajnu podršku i baš na svakom gostovanju, pa i na velikim natjecanjima posebno. Rijetko koja europska reprezentacija ima tako brojnu i bučnu podršku i kada je domaćin i kada gostuje.

Odgovor je i više nego jednostavan. Naime, postoji određen broj ljudi, hrvatskih navijača, riječ je o nekoliko tisuća ljudi, koji idu baš na sve utakmice reprezentacije. Većina je iz matice zemlje, iz Hrvatske, ali dobar dio je i iz dijaspore, iz europskih zemalja gdje žive i rade naši ljudi. Oni dođu i u Kopenhagen, Beč, Zagreb, Split ili Osijek… Uvijek tu tu, baš uvijek!

Na velikim natjecanjima priča je još posebnija, tu sve ori i gori od podrške hrvatske reprezentaciji.

Nažalost, zbog  stanja maksimirskog stadiona Hrvatska je prisiljena igrati utakmice izvan svog glavnog grada. Što znači samo jedno, stadion u Zagrebu valja što prije sagraditi, besmisleno je da ponos jedne zemlje, kao što je naša nogometna reprezentacija, ne može igrati utakmice u svom glavnom gradu.

Ta besmislena činjenica i stanje do kojeg se doveo i Grad Zagreb i cijela zemlja, opet je otvorila mogućnost da se Hrvatska seli iz grada u grad po cijeloj Hrvatskoj. Što je i namjera sadašnjeg saziva Saveza. No, takvo stanje ne smije dugo potrajati. Zagreb mora pod hitno dobiti novi stadion. Da se i danas počne graditi, a neće, do njegovog završetka će trebati koja godina.

U tako kompliciranoj situaciji zaista je besmisleno govoriti gdje je najbolja atmosfera kada igra Hrvatska.

Zato jedva čekamo Slovačku u listopadu u Osijeku, u Splitu studenom protiv Rusije, ali isto čekamo željno da se reprezentacija vrati u Zagreb, pa obiđe Pulu, Rijeku. Zar to nije prekrasno?

Facebook Comments

Loading...
DIJELI