BIVŠA ZVIJEZDA DINAMA OTVORENO: ‘Pa nismo mi Hrvati više balkanci, zato smo opasni! Nemojte likovati gospodo, kod Vatrenih ovo još nije bio slučaj’

Foto: Nenad Dugi / CROPIX

Na dan prije utakmice Hrvatske i Japana, ma i dan prije, zagrebački kvart Knežija bio je pod pravom japanskom opsadom. Cijela sila novinara, snimatelja, reportera tražili su, i našli Mihaela Mikića. Bivšeg Dinamovog nogometaša koju je imao impresivnu karijeru u zemlji izlazećeg sunca. Djeca, bakice, oni koji sate provode na terasama gostionica bili su šokirani japanskom invazijom. A japanska „sedma sila„ pokucala je i na vrata vašeg reportera koji je davno bio japanski stipendist…

I tako, uspostavljen je pravi medijski most između zagrebačke Knežije i japanska četiri otoka na kojem 130 milijuna ostrašćenih navijača čekaju da Hrvatska padne. Bio bi to najveći uspjeh japanskog nogometa ikada…

Upućeni u zbivanja kod naše momčadi poput pravih policijskih detektiva japanski novinari su neigranje Sose shvatili kao „ultimativnu japansku prednost„. Brzo ih je razuvjerio legendarni nogometaš Sanfeccea iz Hiroshime, Mihael Mikić. U lokalu kojeg vodi sa suprugom ugostio je Japance, a stajali su tamo u redovima, te ustvrdio:

Japanci kod Mikića

„Ne morate likovati. Hrvatska kao nikad ima širok kadar igrača i budite sigurni da se odsustvo Sose neće osjetiti. Dobro znam koliko je japanski nogomet napredovao, igrao sam skoro deset godina tamo, radio sam i sa sadašnjim japanskim izbornikom. I veselio sam se na ovoj svjetskoj smotri vašim rezultatima. Ali, navijati ću za Hrvatsku, znam da me razumijete„, govorio je Mikić dočim su ga Japanci gledali širom otvorenih očiju, kao što gledaju svog cara.



Svijetla reflektora nisu zbunika Mikića, morao je podastrijeti svoju japansku priči, novinare je najviše interesiralo Mikićevo poznanstvo s japanskim izbornikom:

Foto: Dnevno.hr

”Poznajem gotovo sve igrače, znam gdje igraju i to je podatak koji je zastrašujući. Sve su to redom igrači koji su ostvarili sjajne europske transfere. Znači to samo jedno, da su konkurentni i najboljem europskom i svjetskom nogometu. Pa, nema te slučajnosti da pobijedite i Njemačku i Španjolsku. Zaista dobro poznajem vašeg izbornka Hajimea Moriyasua, s kojim sam skoro šest godina radio u Hiroshimi. Pod njegovim vodstvom sam osvojio i tri naslova prvaka. Koliko se taj čovjek brinuo o meni, a i kada bih bio ozlijeđen tješio me, uvjeravao da me čeka, da sam mu neophodan. S njime me vežu najljepše uspomene. A znam koliko je dobar, sustavan i metodičan trener„.

Mikić je ispred japanskih mikrofona nadalje pričao:…

„Igrala je Hrvatska dosad dvaput protiv Japana na svjetskim prvenstvima, i oba puta je bilo izjednačeno, jest dobili smo 1998. godine golom Šukera, a mogli smo izgubiti, kad nije bilo golova spašavao nas je naš vratar Ladić. Na SP 2006. u Njemačkoj odigrali smo utakmicu bez golova, isto je naš golman Pletikosa bio sjajan, ali i vaš Kawaguchi koji je skinuo jedanaesterac Srni. Ali, u te dvije utakmice Japan je imao reprezentaciju sastavljenu od igrača iz svoje lige. A sad u momčadi imate igrače koji igraju po velikim europskim klubovima, to je znak da ste siguruno pedeset posto jači nego prije. Nije isto igrati u japanskoj ligi ili u njemačkoj Bundesligi. Pa, imate skoro deset ljudi koji igraju u Njemačkoj. A zbrajao sam, samo sedam igrača imate iz domače lige. Slično je i kod Hrvatske. A možda je i najimpresivniji podatak da igrač bundesligaša Stuttgarta Endo sjedi na klupi, a igra igrač iz druge njemačke lige, iz Fortune Düsseldorf Ao Tanaka. Što znači da je izbornik Moriyasu je toliko nezavisan i siguran u svoje poteze.”, kaže i nastavlja:

“Znam da je takav, i to je vaša velika privilegija. Postali ste dio najrazvijenijeg svjetskog nogometa. I to je zasluga vašeg izbornika. Ja sam oduševljen njegovom smirenošću. Kod njega nećete vidjeti da pokazuje emocije dok traje utakmica. Moriyasu je uvijek miran i staložen. Jednostavno, takav je karakter. Možda je to i dio japanskog mentaliteta… U svakom slučaju, siguran sam da je u tim trenucima razmišljao isključivo o svojem idućem potezu, ovisno o odluci iz VAR sobe. Kod njega nema ni sekunde praznog hoda, on je uvijek sto posto u utakmici„.

Foto: Dnevno.hr

Japance je zanimalo i je li možda Španjolska izbjegavala Hrvatsku i kasnije valjda Brazil pa je stoga Japan pobijedio…

„Takve tvrdnje su glupost. Japan je zasluženo pobijedio, pa ne bi onda Španjolci ni poveli. Jednostavno, Japanci su ih šokirali kada su Španjolci pomislili da su sve rješili. Na ovoj razini toga nema, uosttalom Španjolci su mogli izgubiti sve, pa vidite da je i Kostarika u jednom trenutku vodila protiv Njemačke. Ne volim ni slušati takve priče„.

Novinari iz Tokyja su inzistirali kod Mikića da opiše kako vidi njihovu reprezentaciju, podpitanjima su tražili detalje.

„Japanska sklonost vrijednom radu mora prije ili kasnije dati rezultate. Ta sustavnost, disciplina, ustrajnost, to je japanski genetski kod. Nema tu eksperimenata, svatko zna svoj posao i tom se vidi tijekom utakmice. Neki zbog japanske rastrčanosti vašu reprezentaciju uspoređuju s Kanadom koju smomlako dobili. Da, te dvije momčadi su slične po brzini i trkačkoj moći. Ali, za razliku od Kanađana, Japanci su kudikamo organiziraniji, poslušniji i discipliniraniji. I svakako su taktički jači, uvijek imaju plan B, što se, uostalom, ponajbolje vidjelo protiv Španjolske i Njemačke. Iako su gubili na obje utakmice i nisu izgledali dobro u prvim poluvremenima, neke su stvari u igri promijenili u drugom dijelu igre i na kraju su preokretima ostvarili pobjede. A kad su poveli, nisu bezglavo jurili, nego su se znali taktički dobro postaviti i čuvati taj rezultat. I tu ste ispali velemajstori. Ne bi bilo dobro po nas da Japan prvi povede„.

Iako su se svim silama japanski reporteri trudili od Mikića čuti da bi Japan mogao pobijediti, to nisu čuli… Pa im je Mikić rekao:

„Hrvatska ima jednu prednost koju će pokušati nametnuti. To je prosječna visina igrača. I Hrvatska će sigurno kroz prekida tražiti ugrožavanje japanskog gola. I tu ćete se teško odupirati. Da, to je po Japan najslabija točka, protiv prirode jednostavno ne mogu. Ono što će Hrvatskoj predstavljati problem biti še vaša ultimativna disciplina u igri, te ustrajnost koja graniči s fanatizmom„.

Hrvatsku je gostima iz Japana Mihael Mikić opisao ovako:

„Hrvatska je zrela, prava i organizirana reprezentacija koja je došla napraviti dobar rezultat. Vidi se da igramo na rezultat i da je želja minimalno ponoviti uspjeh iz Rusije. Sve me to neizmjerno veseli jer nismo više balkanski mentalitet već želimo ponavljati uspjehe, dokazivati i dokazati da ono prije dvije godine nije slučajno. I Hrvatska jest favorit protiv Japana, to vam ne moram ponavljati„.

Vaš reporter koji je svojedobno živio u Japanu isto je dugo lamentirao o japanskom nogometu, a uspio ih je nasmijati s jednom objavom s društvenih mređa, a autori su Hrvati, Dugo su se smijali nakon što su čuli:

„Sada zemlja izlazećeg sunca igra protiv zemlje u kojoj sunce nikad ne izlazi”!

Nisu nas uzeli za ozbiljno, samo su dodali:

„Kod vas je sve humor, pa kako tako dobro igrate nogomet”?

Facebook Comments

Loading...
DIJELI