Bjelica: ‘Iako godi interes za preuzimanje reprezentacije BiH, trenutačno od toga ništa’

Cropix

Nenad Bjelica je “hit trener“ u regiji. Nakon uspjeha u Poljskoj ambiciozni stručnjak pomalo iznenađujuće sjeo je na klupu Dinama i za kratko sebi priskrbio etiketu jednog od najuspješnijih u povijesti najvećeg hrvatskog kluba.

Nakon proljeća u Europi na koje se dugo čekalo, dolaskom pandemije nastupili su nažalost i problemi druge prirode, potom i nesporazumi na relaciji braća Mamić – Bjelica, pa je ovaj stručnjak na koncu napustio kormilo Dinama.

Na novi posao ipak nije morao čekati dugo, a vratio se u voljeni Osijek, grad i klub u kojima je stasao kao igrač i čovjek. Privukao ga je osim neupitne ljubavi, kako kaže, i dobar projekt, te korektnost klupskih čelnika.

– Zadovoljan samo kako je započela nova priča u Osijeku. Ostvarili smo četiri ligaške pobjede, jednu u Kupu Hrvatske, te jedini poraz doživjeli od Basela u Europskoj ligi. I to je jedini meč kojim nisam zadovoljan. Ostalo je bilo na razini koju priželjkujem. Sve, dakle, teče prema planiranom. U nedjelju je nova utakmica i ja se iskreno nadam – još jedna pobjeda. Protivnik je Lokomotiva. Do kraja je inale cilj otići visoko na ljestvici i osvojiti Kup. To su dva natjecanja kojima smo maksimalno posvećeni.

Smatrate da možete skinuti Dinamo s trona u Hrvatskoj?



– Dinamo je najmoćniji u financijskom smislu. Oni mogu izdvojiti po dva ili tri milijuna za obeštećenja, što drugi u Hrvatskoj ipak zasad ne mogu. Time su u prednosti u odnosu na ostale. Rijeka je prije nekoliko godina potvrdila da ni Dinamo nije nedodirljiv i da je moguće ugroziti ih. Vjerujem da će moj klub biti konkretan i uspjeti uskoro u tomu.

Je li Vaša priča u Dinamu trebala drugačije završiti?

– Završilo je tako kako jeste. I to sam prihvatio kao profesionalac. Dinamu želim sve najbolje i to je to. Danas sam fokusiran na Osijek. Ovdje želimo napraviti stabilniji klub, i sav moj fokus je na tomu. Što se Dinama tiče – ostaje lijepo sjećanje na dvije godine provedene tamo.

Napravili ste veliki uspjeh s Dinamom u Europi. Može li to ponoviti Zoran Mamić s momčadi kojom raspolaže u ovom trenutku?

– Ne bih komentirao Dinamove izglede u Europi, pa ni u HNL-u. Postoje stručnjaci i tamo i neka sami si određuju ciljeve. Ne želim gledati to sa strane i određivati nešto što nije moje. Dinamo, kako rekoh, više nije moj fokus. To je danas samo Osijek.

Dok ste bili na klupi Modrih briljirao je bh. internacionalac Izet Hajrović. Danas je daleko od momčadi…

– On je sigurno u našoj prvoj sezoni bio u europskim i domaćim mečevima jedan od najboljih igrača Dinama. Dao nam je mnogo zadovoljstva i sve je bilo dobro do dana kada je forma počela padati. On ipak i dalje ostaje kvalitetan nogometaš i sve što mu treba je povjerenje i minutaža. Kada to dočeka potvrdit će da vrijedi.

Amer Gojak je od nedavno član Torina…

– Nešto čudno? Ni slučajno. Torino je veliki klub, a Gojak je napravio dobar potez jer smatram da je Seria A natjecanje koje mu odgovara.

Dinamo je napustio i Luka Menalo, bez obzira što je na utakmici u Kupu u kojoj je jedino i dobio prigodu bio uvjerljivo najbolji igrač…

– Njemu se na sezoni koju je odigrao u Olimpiji treba čestitati. Odluke koje je Dinamo o njemu kasnije donio su hipotetska pitanja. Ni o tomu ne želim. Kada je došao u Dinamo dobio je određenu minutažu, da bismo kasnije donijeli odluku da je za njega bolje otići na posudbu kako bi imao više prostora za dokazivanje. On je u Olimpiji potvrdio kvalitetu.

Nogometna selekcija Hrvatske na posljednjoj utakmici doživjela je poraz od Francuske…

– Reprezentacija je kvalitetno igrala posljednje tri utakmice. Savladali smo selekcije Švicarske i Švedske koje teško gube i koje su za Hrvatsku tradicionalno neugodne. Što se tiče meča protiv Francuske, mogu da kažem da smo bili konkurentni i da smo prema prikazanom zaslužili najmanje jedan bod. Francuska ima nevjerojatnu individualnu kvalitetu i iz tri, četiri prigode, poentiraju dva puta. Dobra stvar je i što se struka kod nas mogla uvjeriti u kvalitete novih igrača, a ovakvi mečevi uostalom tomu i služe.

Bh. reprezentacija nažalost u posljednje vrijeme ne bilježi dobre rezultate.

– Da, i žao mi je zbog toga. Rekao bih da idete od oduševljenja do razočarenja. Meč s Nizozemskom bio je kvalitetan. Najbolnije je to što u doigravanju za Europsko prvenstvo niste eliminirali Sjevernu Irsku. Igrate promjenjivo. Žao mi je zbog toga neuspjeha, jer smatram da kvalitete bez sumnje ima. Ta Sjeverna Irska se morala proći. Ipak je Bosna i Hercegovina dosta kvalitetnija momčad. Reći ću i kako smatram da imate kvalitetu za velika natjecanja, kao i da to ubuduće mora biti imperativ vašeg saveza i izbornika. Ova šansa nažalost nije iskorištena, a bila je idealna. Ipak, budućnost bh. nogometa prema mome sudu nije crna.

Spomenuli ste izbornika BiH. Ovdje se špekulira da ste i Vi jedna od želja čelnika NFSBiH?

– Osobno mi godi ako se u tom kontekstu u Bosni i Hercegovini priča u BiH. Ipak, sve i da postoji interes vašeg Saveza, od toga ne bi bilo ništa, jer sam fokusiran na Osijek. Potpisao sam ugovor na tri godine, ovo je zdrav projekt, a moja uloga u njemu iznimno je važna. Ja sam trener i sportski direktor, dakle prema otočkom sistemu – klupski menadžer i imam velika ovlaštenja. Ovdje se gradi veliki sportski centar, novi stadion, i klub u svakom smislu raste. Vjerujem i kako će rezultati ubuduće biti dobri. O bh. seleciji ne razmišljam, iako mi godi ako se dovodim u vezu s njom

Facebook Comments

Loading...
DIJELI