BOBAN ‘UGASIO’ SRPSKOG VODITELJA: Dobio lekciju iz povijesti koju neće zaboraviti

Screenshot

Bivši kapetan nogometne reprezentacije Hrvatske i Dinamova “desetka” Zvonimir Boban, progovorio je u intervjuu za srpsku Novu.rs o danu koji je u Srbiji kao i u Hrvatskoj središnja tema proteklih dana.

Nakon što je “milicija” fizički nasrnula na navijače Dinama Boban se fizički stavio između sebe policije koja je udarila po BBB-ima, stavljajući na kocku i vlastiti život.

Njegov skok i izbijanje kacige s glave jednom “milicioneru” do danas je zapamćen potez s jedne i druge strane granice, no ne vide ga svi isto.

Čuvena utakmica 13.5., zamjerate li nešto sebi nakon svega?

“Ne mogu ja sebi ništa zamjeriti. Samo sam želio slobodu protiv jednog režima i nepravde koja je bila evidentirana na jednoj velikoj sceni kao nikada prije. U jednoj dugogodišnoj patnji i nemogućnosti izričaja onoga što jesi, bez obzira što sam se trudio biti ok prema svima, ali to je sve bilo nošeno u meni. Nemam si što zamjeriti, to je bila reakcija u momentu gdje je isto kao i ja reagiralo nekoliko tisuća ljudi. Ne volim se svrstavati u neki simbol toga iako je nemoguće da te se ne simoblizira jer si kapetan i ‘desetka’ u momčadi, ali to je bio jedan otpor nepoštenju tadašnjeg režima.”



Bili ste na sprovodu Miljana Miljanića i simbolizirate ga kao jednog od očeva vaše nogometne karijere?

“U trenutku kada je bilo najteže mene su zaštitila samo dva čovjeka. Dejan Savičević i Miljan Miljanić, crnogorska linija. Oni koji su me nastojali shvatiti i oni su ti koji su bili dovoljno korektni da sagledaju situaciju iz nekog ljudskog aspekta i ja sam njima zahvalan. Kada je ‘čiča’ umro morao sam ga ispratiti. Drago mi je da je bio dostojanstven ispraćaj tako jednog velikog čovjeka. Tada se suprostaviti čitavoj javnosti štiteći jednog, kako su me nazivali ustašu, trebalo je imati muda i osobne hrabrosti. On me je poznavao kada sam došao u reprezentaciju s 14 godina i poznavao je moju obitelj i mene. Zaštitio me. Nogometni savez Jugosalavije tada mi je zbog njih ublažio kaznu koju su neki željeli da bude i do deset godina”, rekao je Boban u razgovoru sa Srpskim novinarom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI