ČEHINJA POSTALA SIMBOL IGARA U PJONGČANGU! Prva osvojila olimpijsko zlato u dva različita sporta

screenshot

Čehinja Ester Ledecka (22) postala je prva osoba koja je osvojila zlatnu medalju u dva različita sporta na istim Zimskim olimpijskim igrama, ona je nakon senzacionalne pobjede u superveleslalomu u alpskom skijanju prije tjedan dana u subotu slavila i u paralelnom veleslalomu u daskanju na snijegu, disciplini u kojoj je bila među favoritima i prije natjecanja u Pjongčangu.

Ledecka je dominirala subotnjim natjecanjem, ostvarila je najbolje vrijeme u kvalifikacijama, u polufinalu je bila uspješnija od Njemice Theresije Ramone Hofmeister (21) koja nije uspjela završiti utrku, dok je u finalu za 46 stotinki bila brža od još jedne Njemice Seline Jorg (30).

I dok je prije tjedan dana u superveleslalomu kreirala senzaciju jer joj je najbolji plasman u Svjetskom kupu u toj disciplini bilo 19. mjesto, pobjeda u daskanju na snijegu nije iznenađenje jer je Ledecka aktualna svjetska prvakinja upravo u paralelnom veleslalomu.

Do bronce je stigla Hofmeister koja je u malom finalu nadmašila Ruskinju Alenu Zavarzinu, brončanu u ovoj disciplini iz Sočija prije četiri godine.

U konkurenciji muškaraca zlato u paralelnom veleslalomu osvojio je Švicarac Nevin Galmarini (31) koji je u finalu za 43 stotinke bio brži od domaćeg favorita Leeja Sang-Hoa (22).



Prije četiri godine u Sočiju Galmarini je osvojio srebro izgubivši u finalu od domaćeg predstavnika Vica Wilda, a ovoga puta se uspeo jednu stubu više na pobjedničkom postolju.

U polufinalu je Švicarac svladao Francuza Sylvaina Dufoura (35) koji nije stigao do cilja, dok je u drugom polufinalu bilo iznimno dramatično, a na kraju je Lee za samo jednu stotinku bio brži od Slovenca Žana Košira (33).

Ipak, Košir je u borbi za treće mjesto zadržao koncentraciju i bio za 1.49 sekundi brži od Dufoura i osvojio broncu. Za Košira je to treće olimpijsko odličje u karijeri, prije četiri godine u Sočiju bio je također brončani u paralelnom veleslalomu, dok je u paralelnom slalomu, disciplini koje nema na ovim ZOI, bio srebrni.

U disciplini “big air”, koja je u Pjongčangu imala svoju olimpijsku premijeru, zlato je osvojio Kanađanin Sebastien Toutant (25) sa 174.25 bodova ispred Amerikanca Kylea Macka (20) koji je sa 168.75 bodova osvojio srebro, te Britanca Billyja Morgana (28) koji je sa 168.00 bodova stigao do bronce.

REZULTATI,
PARALELNI VELESLALOM,
ŽENE,
FINALE:
1. Ester Ledecka (Češ)
2. Selina Jorg (Njem) +0.46
za 3. mjesto:
1. Ramona Hofmeister (Njem)
2. Alena Zavarzina (Rus) – nije završila
MUŠKI,
FINALE:
1. Nevin Galmarini (Švi)
2. Lee Sang-Ho (J. Kor) +0.43
za 3. mjesto:
1. Žan Košir (Slo)
2. Sylvain Dufour (Fra) +1.49

BIG AIR,
MUŠKI:
1. Sebastien Toutant (Kan) 174.25
2. Kyle Mack (SAD) 168.75
3. Billy Morgan (VB) 168.00
4. Chris Corning (SAD) 153.00
5. Red Gerard (SAD) 143.00
6. Michael Scharer (Švi) 140.75

Facebook Comments

Loading...
DIJELI