DALEKO JE NAJBOLJI: Hrvat je najplaćeniji trener u Americi, svoje korijene često ističe

Objavljena je lista najplaćenijih trenera u američkim sportovima. Prema toj ljestvici prvo mjesto drži trener NFL momčadi hrvatskog podrijetla, Bill Belichick (69).

On je već 21 godinu trofejni trener i generalni menadžer New England Patriotsa. Čak šest puta osvojio je titulu s klubom iz Bostona te ga smatraju jednim od najboljih trenera u povijesti sporta. Godišnja mu plaća iznosi 18 milijuna američkih dolara.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Aaron M. Sprecher (@amsprecher)



NFL je ujedno i najgledaniji i najpopularniji sport u SAD-u, a sve je više praćen i u Europi pa tako i u Hrvatskoj. Stoga nije čudno da je su treneri iz NFL-a uvjerljivo plaćeniji od trenera ostalih sportova.

Drugo mjesto dijele trojica NFL trenera, svaki od njih zarađuje 12 milijuna američkih dolara godišnje. To su Sean Payton (New Orleans Saints), Pete Carroll (Seattle Seahawks) i Andy Ried (Kansas City Chiefs). Tek nakon njih slijedi Gregg Popovich trener San Antonio Spursa i najplaćeniji NBA trener s 11,5 milijuna američkih dolara godišnje. On je na klupi popularnih ‘Mamuza’ još od 1996. godine i s njima je pet puta bio NBA prvak.

No ono što je izrazito zanimljivo i Belichick i Popovich imaju hrvatske korijene.

Belichickovi djed i baka su se prezivali Biličić, a krajem 19. stoljeća iz Draganića su se preselili u SAD. Trener bostonske momčadi nerijetko spominje Hrvatsku te svoje korijene kojima se ponosi.

“U kući mojih roditelja te njihovih roditelja, uvijek se govorio hrvatski. Bili smo u Zagrebu, posjetili smo i Draganić. Htio sam vidjeti i osjetiti od kuda dolazimo. Moj sin Stephen ima hrvatsku tetovažu na ruci, svima nam je to jako bitno”, izjavio je Belichick u HRT-ovim dokumentarcu.

Za Popovicha se pak tvrdi da mu je majka Hrvatica, a otac Crnogorac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI