DINAMO JE NAPAO OPASAN VIRUS: Nakon velikog vodstva podcijenio je svog suparnika, samo da im se ne desi isto što i Hajduku

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Liječnički rečeno, prva dijagnoza Dinama bi glasila: ‘Samo da nije neki virus!’

Jasno je i na što aludiramo, a smjeramo na opis događaja u Dinamovoj momčadi u prvoj utakmici kvalifikacija za Ligu prvaka, protiv islandskog Valura.

Već su padale oklade s koliko će golova razlike Dinamo natrpati islandsku postavu, na 3:0 je Ademi promašio jedanaesterac. A prije toga je Krznarova momčad promašila cijeli niz prigoda. I umjesto da Valur ode prema sjevernom polu unakažen, dogodi se praktički čudo.

Dinamov zadnji red, toliko uvjeren u svoju nepogrešivost i skromnost u znanju Islanđana radi nevjerojatne pogreške na kraju same utakmice. I Valur u minuti zabije dva pogotka, 3-0 pobjeda prometnula se u 3:2 trijumf koji ne može donijeti mir za uzvrat.

Jasno to zbori i trener Damir Krznar:



“Kad smo pomislili da ćemo na miru otići na Island, kao na izlet, mi sad moramo povlačiti sve snage, pa i one na odmoru. Samo da se ne dovedemo u neugodnu situaciju.”

Kako se i zašto taj cirkus uopće dogodio Dinamu? Objašnjenje za one koji dugo prate sport i nogomet nije ni potrebno. Odgovor je veoma lak.

Opuštanje, prepotencija, preveliko samopouzdanje! To su ti virusi protiv koji se bore svi doktorski treneri na svijetu. I najčešće ti virusi dolaze u utakmicama protiv slabijih suparnika. Zapravo, ti slabiji suparnici na te pojave u srazu s jačima od sebe računaju kao moćno oružje.

Da, adut slabijih je podcjenjivanje od strane favorita. Dinamo na početku nije podcjenjivao Islanđane, no kako je pobjeda rasla, a prigode se promašivale opuštanje je zacijelo stiglo spontano, ali je i bilo evidentno. Još se jedna greška može shvatiti i opravdati, ali dvije ni u kojem slučaju.

Ne tvrdimo sada da Dinamu možda visi prolaz, ali bilo bi dobro kada bi i strah malo zahvatio igrače. Da se malo srede, usredotoče i da utakmice protiv slabijih shvate ozbiljno.

Lako se motivirati za sraz protiv Tottenhama, ali mora postojati dobar način motivacije i za Valur i za Dugo Selo.

Nasreću, gledamo i unaprijed, golovi u gostima više ne igraju presudnu ulogu u odluci tko će biti pobjednik. Od ove sezone gol u gostima ne vrijedi dva, tako da Dinamo i porazom od 1-0 ili 2-1 ne ispada. Iako, navijači, pa i mi, od Dinama očekujemo još jednu pobjedu, s posvemašnjom ozbiljnošću u pristupu utakmici.

Damir Krznar poput pravog epidemiologa mora virusno oboljele staviti u karantenu, a pritom se sjetimo i čuvene izjave Ćire Blaževića:

“Jedna crvljiva jabuka zarazi cijeli sanduk jabuka.”

Doista, greške koje je počinio Dinamov zadnji red, Stojanovića i Lauritsena su možda i neoprostive. Kompromitirati tako prvu i toliko bitnu utakmicu u sezoni za trenera znači samo jedno.

Obojicu pozvati na poseban razgovor i potvrditi im da nisu nezamjenjivi. I pritom moraju shvatiti kako su cijelu momčad i klub uvalili u glib, a ta avantura izvlačenja iz gliba je u ovome trenutku bila posve bespotrebna.

Podsjećamo, gledatelji su u jednom trenutku sklapali oklade hoće li biti četiri ili pet golova za razlike. Na kraju, mizerni gol prednosti ne može u Dinamu nikoga ostaviti ravnodušnim. Sjetimo se kako je Hajduk prošao s malteškim klubom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI