DINAMO MOŽE IZBUŠITI ‘ŠERIFA’! ‘Borit će se gosti za goli život, ali samo pod jednim uvjetom’

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

“Nemojte mi se smijati, ali ja još uvijek vjerujem da Dinamo može proći Sheriff”, dočekao nas je nekadašnji proslavljeni Dinamov nogometaš Milivoj Bračun.

Igrao je kasnije i za beogradsku Crvenu zvezdu, fin je bio i u španjolskom Elcheu. Radio je i kao trener, i to u Dinamovoj omladinskoj školi Hitrec-Kacian.

Bračun je član čuvene Dinamove generacije iz 1982. godine koja je pod vodstvom Ćire Blaževića osvojila prvenstvo Jugoslavije 1982. godine, nakon 24 godine čekanja. I to ga je zauvijek uvrstilo u Dinamovu povijesti…

Pa, ne čemu temeljite takav optimizam? Pitamo ga…

“Dinamo ima bolje pojedince, ma i momčad. Mislim da se svakome moglo dogoditi to što se dogodilo Dinamu. Da, ozbiljno to mislim. Jest, Sheriff je nasrnuo od samog početka, bilo je gusto, ali kod 0-0 je Majer imao fenomenalnu prigodu. Pitao bih ja sve da je tada Dinamo poveo, pa možda bi se onda Sheriff raspao kako se kasnije Dinamo raspao. Gol kojeg je Dinamo primio u sudačkoj nadoknadi, a nema vam goreg osjećaja, kao da ih je izbio iz cipela”.



Objasnio je tako Bračun viđenje prve utakmice.

Pa, kako u uzvratu tu moldavsku “legiju stranaca” izbiti iz cipela? Opet smo znatiželjni, zatekao nas je Bračun optimizmom.

“Onako kako Dinamo zna igrati. Dinamo, samo se nadam, mora imati silan, težak presing na sredini terena, kao što u napadu ne smije griješiti u pasovima. Sheriff je najopasniji u tom protunapadu, makar ja mislim da ako i oni daju gol da Dinamo može dati četiri. Da, da, baš tako mislim. Pa, nema Sheriff atomsku obranu. Dinamo mora biti konkretan, bilo bi zgodno da ima puno prekida, danas više od 50 posto golova pada nakon prekida. Za prekid je dovoljno dva dodira, a taj drugi je udarac na gol”, ushićen je Bračun u viziji utakmice u srijedu navečer u 21 sat…

Vi kao da nemate nimalo straha?

“Bitno je zakuhati utakmicu, ako Sheriff, a bit će tako, uđe u utakmicu samo s pola posto razmišljanja kako je sve gotovo, Dinamo mu može napraviti kraval. Znam to po sebi, dok sam bio igrač i trener, ako ne uđeš kako treba u utakmicu, a suparnik ti je raspoložen i motiviran – onda nemaš šanse da se u tijeku utakmice vratiš na potrebnu razinu. I znate što, neka u 75. minuti bude 1-0, i tada šansa još uvijek postoji. Ali, Dinamo ima kvalitetu povesti i s većom razlikom puno ranije. Pa, da vidimo onda taj Sheriff kada se bori za goli život. Ima tu još jedna caka”…

Koja, na što mislite?

“Ima slučajeva kad je teže nadoknaditi 0-1 nego 0-3. Kad gubite minimalno isto kalkulirate, čekate, glumite strpljivost, pazite na obranu. Nekad je bolje igrati beskompromisno, riskantno, ludo, pa ako vas krene ništa vas ne može zaustaviti. Pa, tako je bilo protiv Tottenhama. Isto tako, u takvim ludim pokušajima ne smijete suparničkog golmana razbraniti, kada bi prvi gol primio iz nekog kiksa, tada bi se mnogo toga moglo otvoriti.

Bitno je i vjerovanje, čini mi se da Krznarovi momci vjeruju. I da, treba stalno tući po golu, čim se ulovi par centimetra prolaza. Mora suparnik osjetiti da se ne šalite i da niste u očaju”.

Lijepo vas je bilo za slušati, dodajemo?

“Evo, da ovako zaključimo. Dinamo će proći dalje, ili će mu Liga prvaka za jako malo pobjeći. Bit će uglavnom gusto”!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI