DINAMU PRIJETI OPASNOST, ALI ĆIRO JE OPTIMISTIČAN: ‘Jašite i dalje! To nije ni ludost, ni hrabrost, već nešto sasvim drugo!’

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Dinamo kreće u novu europsku avanturu, s renomeom europske momčadi koja je bila i najugodnije iznenađenje prošlog izdanja Europske lige.

Naravno da su očekivanja velika. Dinamo je apsolutni favorit u srazu protiv islandskog prvaka Valura.

Ipak, nije naodmet reći, Islanđani su najugodnije iznenađenje europskog nogometa u nekih zadnjih pet godina.


Država koja ima stanovnika kao zagrebačka Trešnjevka i čija je reprezentacija bila najugodnije iznenađenje Eura prije pet godina u Francuskoj – drži do nogometa. Njene su momčadi pristupom profesionalne iako su plaćene poput amatera, krasi ih predanost radu i borba u svakoj sekundi. Islanđani su jednostavno takvi.

K tome, Dinamo će na Valur bez reprezentativaca, golmana Livakovića, te napadača Petkovića i Gavranovića. Trener Damir Krznar ima širok izbor, a oni s kojima je raspolagao na pripremama zaista su se pokazali dobrima na prijateljskim utakmicama.Kod Dinamovih navijača uopće nije upitno hoće li njihov klub preskočiti Valur, oni razmišljaju u najmanju ruku može li Dinamo ponoviti sličnu europsku sezonu.

Trener Tomislav Ivković koji je nedavno preuzeo sarajevski Željezničar smatra da je Dinamo i dalje europski konkurentan, ali da ponavljanje prošle sezone ipak ovisi o raspletu eventualnih transfera. Nije tajna da Dinamo prima ponude za svoje dragulje, vratara Livakovića, te napadače Oršića i Petkovića. I isto tako je razvidno jasno da ako dođe nemoralna ponuda da će uprava kluba odobriti transfer.

“Ne može se reći da je Dinamo s Livakovićem ili bez njega ista momčad, isti je slučaj i s Oršićem koji je bio kapitalan igrač u Europskoj ligi. O tome će puno ovisiti. I ako bitan igrač ode to je nedostatak, ali uvijek je tako bilo. To je onda prigoda za afirmaciju novih snaga. No, pitanje je mogu li ciljevi i dalje biti isti?”, kaže Ivković.

A što kaže Ćiro Blažević?

“Dinamo ima zanos od lanjske sezone i na njemu treba jahati što duže. To što je Dinamo igrao dvije sezone u europskoj konkurenciji jest fantastično. I ne smije to netragom nestati. Osobno, vjerujem u trenera Damira Krznara, znam njegove kapacitete. A osvojio me u onom ludom i čuvenom dvoboju protiv Tottenhama. Povede s 2-0 i uvede napadača. To nije ni ludost, ni hrabrost, nego instinkt. On momčad vodi izvrsno, u igri mu ne promakne ni najmanji detalj, sjajno postavlja taktiku i zna raditi savršene izmjene. A to što će neki, možda i najbolji igrači otići? Pa, to je sudbina svakog trenera, sad barem Krznar ima mogućnost opet nekoga afirmirati. Tako to ide u tom poslu. Rezimiram, vjerujem u Dinamo!”

Dinamova legenda iz 1982. godine, Štef Deverić kaže:

“Dinamo postaje europska konstanta. I to je najvažnije. Ipak, mislim da kvalifikacije nisu lake, veliko je to iskušenje jer ti odjednom dolazi prva natjecateljska utakmica. A zapravo je najbitnija. Jer ti praktički determinira cijelu sezonu. Zato je i oprez nužan. Dinamo jest bolji od Valura, ali tu utakmicu valja igrati, zapravo ući u nju kao da je sudbonosna. Dinamo ima široki kadar igrača i držim da se izostanak nekih reprezentativaca ne bi trebao osjetiti na rezultatu. Ali, uz nužan oprez i motivaciju.”
Dinamo zaista igra utakmicu silno bitnu koja je usto i prva natjecateljska u ovoj sezoni. I tu leži zamka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI