DOBRO POZNA ŠPANJOLCE: ‘Znaju Modrića i boje ga se kao vraga. Olmo je i Dinamov i hrvatski uspjeh’

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ako netko poznaje španjolski nogomet i njihov mentalitet onda je to on.

Osam godina je igrao u Primeri (Valladolid, Murcia), a prati nogomet s Pirineja i dan danas.

Kao trener. Koji je pomoćnik Dinamovom stručnjaku, Damiru Krznaru.

Riječ je o Alenu Peternacu, tom nekadašnjem napadaču, znanom po brzini i probitačnosti.

“Naravno da pratim Španjolsku. I respektiram je. Još kao igrač sam osjetio da se u Španjolskoj nogomet igra s loptom koja de kotrlja po zemlji, a ne leti zrakom, osim kada se prebacuje s boka na bok. Danas su to Španjolci usavršili i žive od posjeda. U takvoj igri nekad ih smetu postave koje igraju bunker, ali i ova Španjolska ima namjeru doseći slavu svojih prethodnika koji su bili i svjetski prvaci.”



Nadalje, Peternac kaže:

“Iako ga sad u Španjolskoj kritiziraju, mislim da Luis Enrique radi odličan posao. Podmlađuje momčad, a drži do starih španjolskih tradicija i navada, po smislenom igranju nogometa po tlu, s držanjem lopte i traženjem pukotina u suparničkoj obrani. Vidimo da voli našeg Olma, a Olmo je i Dinamov i hrvatski uspjeh, jer je svojevrsno čudo da je igrač iz Prve HNL izborio mjesto u A španjolskoj reprezentaciji. Imaju li mane? Nema momčadi bez mane, kao što nema nepobjedivih momčadi”, kaže i nastavlja:

“Ova današnja španjolska postava možda može patiti zbog određene nesigurnosti, zbog kritika u domovini i imperativa pobjede uz lepršavu partiju. Jest, Španjolci nisu pragmatični, ne odriču se svog stila ni kada ih ne ide. Jer, nekad protiv nekoga nogomet treba igrati okomito. Kao što igra, primjerice, Liverpool.”

Što znači činjenica da i Hrvatska voli imati posjed lopte?

“Nemojte misliti da ih nije strah, pa znaju Modrić i boje ga se kao vraga. Vidjet ćemo, kako i mi i oni volimo posjed nije nemoguće da to bude utakmica bez naročitog ritma, nalik šahovskoj partiji gdje oba suparnika čekaju tuđu grešku. Mislim da nismo favoriti, ali kao da je to bitno. U ovoj fazi natjecanja na ispadanje predznak favorita zna biti i problem za momčad. Pojavi se u nekih igrača strah od posljedica poraza.”

Nekako, i mi i Španjolci smo se izvukli digli u zadnjem kolu po skupinama?

“Da, tu smo si u sličnim pozicijama. Vjerujem da smo mi u ovome trenutku nekako napetiji, poput nategnutog luka. Španjolci su igrali na domaćem terenu i kod njih se podrazumijevalo da moraju dalje. Mi smo se samo nadali da ćemo dalje, a prolaz smo izborili u krvavoj borbi. Oni se boje svojih ako ispadnu, naši se ne moraju bojati”, rekao je i zaključuje:

“Da se razumijemo, uspoređivati potencijale hrvatskog i španjolskog nogometa je iritantno. Od Primere, broja stanovnika, širine baze, infrastrukture. Baš sve je na strani Španjolske. A opet smo im i te kakvi konkurenti, rivali i boje nas se. Dakle, jaki smo. Jaki smo jer nas se boje, ja to znam.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI