DOJMOVI SE MALO SLEGNULI, KANADA NAS JE JAKO UPOZORILA! Dalić najavio promjene, pojavile se i lude kombinacije za prolazak

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je u prvoj utakmici skupine F na 22. svjetskom prvenstvu protiv Maroka bez golova 0:0. Belgija je slavila u drugoj utakmici  skupine protiv Kanade 1:0.

I tako smo došli do situacije da je stanje na ljestvici nakon prvog kola sljedeće: Belgija je na čelu s tri boda, Hrvatska i Maroko po bod a Kanada je na nuli.

Drugo kolo na rasporedu je u nedjelju, a sastat će se Hrvatska- Kanada te Belgija i Maroko.

Sad su se strasti i dojmovi polako smirile, a i srce je ipak podnijelo skromni bod protiv Maroka. Imamo li razloga za ljutnju, ili možda za zabrinutost. Jer ako nas je nešto uz našu posebno indiferentniju igru prema naprijed je igra i dojam koju je pokazala Kanada protiv Belgije.

21 udarac prema golu i velika dominacija tijekom cijele utakmice, uz dva čisto nedosuđena jedanaesterca i jedan promašeni na kraju im nije donijela zasluženu nagradu u vidu bodova prema prikazanom.



Kanadu je jako nahvalio i engleski branič Rio Ferdinand je kao stručni televizijski komentator oduševljen igrom i pristupom Kanade usprkos porazu od Belgije (1:0) u prvoj utakmici na SP-u.

“Prekrasno ih je gledati. Sjedio sam i nisam disao gledajući ih. Grozno je što su nakon ovakve igre protiv jake Belgije izgubili, ali moraju biti sretni onim što su pokazali. Namučili su sjajnu belgijsku momčad i to bi bila potpuno drugačija utakmica da su Kanađani na početku meča zabili iz penala. Ali to sam vidio u očima Alphonsa Daviesa, izvođača jedanaesterca. Pogledao sam ga i znao sam da neće zabiti. Odmah sam to rekao.”

Hrvatski vezni red je patio

Naš srednji red kojem znamo tepati da je „najbolji na svijetu„ nije se nametnuo na utakmici protiv Maroka, Brozović je otrčao svoju kilometražu ali bez konkretnog učinka, Kovačić je bio kao i toliko puta dosad nedorečen. Pa je teško shvatiti da igrač koji ima takvu cijenu i ugled u klupskom nogometu ne može u nacionalnom dresu pružiti partiju za pamćenje.

Upravo je i izbornik Dalić apostrofirao učinak Brozovića i da nije bio u najboljem ritmu nakon povratka od ozljeda kao i da bočni igrači nisu igrali ka dosad i nisu pružili ono što se od njih očekuje.

“Na Brozoviću se vidjelo da ima premalo utakmica, vidio se taj problem. Njegov mu čuvar nije dao pristup, odradio je dobar posao. Ne pamtim kad se Brozović našao u toliko teških situacija kao jučer. Nije bilo potrebne okomice i riskantnih lopti. Lopta je puno išla između dva stopera. Iskreno, naši su bekovi zakazali, analiza je pokazala da su istrčali malo, nikad manje. Ideja je bila da dobijemo prevagu na sredini i da dođemo iza leđa Hakimiju. Nije problem u jednom igraču, svi su zakazali prema naprijed.”

Izbornik najavio promjene u momčadi

”Nedostajalo nam je više odlučnosti i hrabrosti prema naprijed. Tu smo zakazali, ali imali smo i opasnog protivnika koji nas je tjerao na oprez. Možda je zbog toga nedostajalo odlučnosti”, rekao je Dalić u razgovoru za HRT pa je dodao:

”Razgovarali smo, danas je opet sastanak, nema pesimizma i negative. Sve je to tu, prva utakmica bod, nemamo razloga za bilo kakvu negativu.”

”Gledali smo utakmicu, po tijeku igre i šansama, Kanada je trebala dobiti utakmicu, bili su bolji od Belgije, ali to je nogomet. Potentna su i moćna momčad, treba se za njih spremiti”, rekao je Dalić i odgovorio je na pitanje o potencijalnim promjenama u momčadi.

”Vidjet ćemo što i kako. Napravit ćemo analizu, lagano ćemo se pripremiti i idemo odigrati dobru utakmicu. Nisam nezadovoljan s Marokom, defenziva je bila jako dobra, ali prema naprijed moramo biti hrabriji i odlučniji.”

Kakve su kalkulacije o prolasku

Iako je za to još relativno rano, pojavile su se kombinacije što će se dogoditi ako Hrvatska bude imala isti bodovni saldo kao Maroko ili Belgija.

Nije nemoguće kako će sve tri momčadi imati jednak broj bodova, primjerice po pet bodova. To donosi iduće scenarije.

U slučaju jednakog broja bodova, prvi kriterij određivanja poretka je gol-razlika, a onda broj postignutih golova, nakon toga se gleda međusobni omjer. Ako su u igri više od dvije momčadi, računaju se osvojeni bodovi u međusobnim susretima pa gol-razlika u međusobnim susretima i na kraju broj zabijenih golova.  U slučaju da sve bude izjednačeno i dalje , onda bi se gledao kriterij fair playa. Žuti karton vrijedi jedan negativan bod, drugi žuti tri, izravni crveni četiri, a žuti i izravni crveni pet negativnih bod.

Dosad smo uvijek prošli skupinu na svjetskoj smotri kada bi pobijedili, a zapeli bi ako bi izgubili. Sada smo prvi puta odigrali neodlučeno, to je nova situacija a kako će se sve rasplesti ostaje da vidimo. Nešto pametniji bit ćemo u nedjelju oko 19 sati.

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI